Japanci manje puše zbog uređaja koji im zagrijeva ali ne spaljuje duvan
Uređaj za zagrijevanje duvana

Trend pušenja klasičnih cigareta u konstantnom padu

Japanci manje puše zbog uređaja koji im zagrijeva ali ne spaljuje duvan

Trend pada prodaje cigareta u Japanu izmedju 2011. i 2019. godine, korespondira sa rastom prodaje uređaja koji zagrijevaju a ne sagorijevaju duvan (Heated Tobacco Products HTP), ukazuje stručna studija američkih istraživača iz Južne Karoline i iz Kanade.

Rezultati posljednjeg istraživanja koje je objavljeno krajem maja, ukazuju na povezanost drastičnog pada prodaje cigareta u Japanu od 2016. godine, sa rastom prodaje uređaja koji zagrijevaju a ne sagorijevaju duvan, prenosi Beta.

Autori ove studije su Majkl Kamings i Džordž Nahas sa Medicinskog univerziteta u Čarlstonu u Južnoj Karolini i profesor Dejvid Svinor sa kanadskog univerziteta u Otavi, koji su u istraživačkom radu koristili podatke Instituta za duvan u Japanu i izvještaje duvanskog giganta Filip Moris (Philip Morris International).

Kako navode, zamjena tradicionalnih cigareta uređajima koji zagrijevaju a ne sagorijevaju duvan ima veliki potencijal da podstakne strategiju smanjenja štete u odnosu na posljedice dugoročnog pušenja cigareta.

Japan je svojevrsno inicijalno područje za prodaju uređaja baziranih na ovoj inovativnoj tehologiji, a tom tržištu kompanija Filip Moris je krajem 2014. godine predstavila IQOS, dok su se dvije godine kasnije pojavili i uređaji drugih proizvođača zasnovani na tehnologiji zagrijevanja duvana.

Prema dosadašnjim analizama, u Japanu je trenutno najrazvijenije tržište po broju korisnika tehnologije nesagorijevajućeg duvana.

Rezultati ove studije pokazuju da je, između 2011. i prošle godine, ukupna prodaja klasičnih cigareta opala za 38 procenata. Konkretno, prodaja cigareta je sporije ali stabilno opadala tokom četiri godine posmatranog perioda – od 2011. do 2015. godine.

U posljednjih pet godina, cigarete se drastično manje puše dok broj korisnika uređaja koji zagrijevaju a ne sagorijevaju duvan raste, što istraživače navodi na zaključak da ubrzani pad prodaje cigareta u Japanu od 2016. godine na ovamo odgovara uvodđenju i rastu prodaje HTP-a.

Studija američkih i kanadskih istraživača objavljena je u švajcarskom žurnalu MDPI koji podržava naučnu zajednicu.

Rezultati ove studije u velikoj mjeri se oslanjaju na ranija istraživanja sa istom temom koja su sprovedena u okviru Američkog društva za borbu protiv raka, objavljena prošle godine u medicinskom žurnalu za kontrolu duvana u Velikoj Britaniji (British Medical Journal on Tobacco Control).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.