Prateći epidemiološku situaciju razmotriti optimalne termine za održavanje izbora

Sastanak kod Brajovića

Prateći epidemiološku situaciju razmotriti optimalne termine za održavanje izbora

Opozicija je nedolaskom na sastanak u Skupštini Crne Gore pokazala nedostatak odgovornosti za poboljšanje izbornog ambijenta, ocijenio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

On je, nakon razgovora sa predsjednicima vladajućih partija na koji nijesu došli lideri opozicije, rekao da je želio da na sastanku najodgovornijih bude dogovoren početak novog kruga razgovora eksperata, poslanika o poboljšanju izbornog procesa i ambijenta.

Brajović je kazao da su na sastanku bili svi predsjednici vladajuće koalicije a da niko nije bio iz opozicije.

“To dovoljno govori o odgovornosti jednih i neodgovornosti drugih”, kazao je Brajović, prenijela je Mina.

Sastanku su pored predsjednika Skupštine i Socijaldemokrata Ivana Brajovića, prisustvovali i predsjednici Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Bošnjačke stranke Rafet Husović, Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović, Nove demokratske snage-Forca Nazif Cungu, Albanske alternative Nik Đeljošaj, Hrvatske grđanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i potpredsjednica Demokratske unije Albanaca Hatidže Đoni. Na sastanku su učestvovali i potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, sazivanjem sastanka u susret predstojećim parlamentarnim izborima, namjera je bila da otvorenim dijalogom svi učesnici političkog života daju doprinos većoj transparentnosti sveukupnog izbornog procesa i uvijek poželjnom poboljšanju izbornog ambijenta, uvažavajući međunarodne standarde i najbolju demokratsku praksu.

Na sastanku je bilo riječi o potrebnim aktivnostima u susret parlamentarnim izborima, kako bi razmatranjem predloga i njihovim eventualnim usvajanjem, bilo zadržano i dodatno ojačano povjerenje građana u izborni proces. 

Brajović je podsjetio da je početkom maja uputio poziv za posmatračke misije Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, ODIHR-u, kao i Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Na sastanku je bilo riječi o tome da su upravo najmjerodavnije međunarodne posmatračke misije ocijenile pozitivnim izborni proces u demokratskom ambijentu, a da su nakon posljednjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora usvojene sve preporuke osim one za koje je bila potrebna podrška opozicije.

Prisutni su u ime partija kojima rukovode pokazali otvorenost za dijalog isključivo u okviru institucija sistema, što očekuju od svih učesnika političkog života.

"Zaključeno je takođe da uslovljavanje bilo kakvim zakonskim aktima ili drugim dokumentima, ne predstavlja dobru osnovu za konstruktivne razgovore o unaprjeđenju izbornog ambijenta, za koje se deklarativno zalažu upravo partije koje navodno nisu zadovoljne izbornim uslovima.  Dogovoreno je da se, prateći epidemiološku situaciju i preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova, kao i potrebu fokusiranja na ekonomiju države, razmotre optimalni termini za održavanje redovnih parlamentarnih i dijela lokalnih izbora u zakonskom roku, uz otvoreni poziv da u tim razgovorima o uslovima i terminu održavanja izbora učestvuju svi odgovorni politički subjekti. ", stoji u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.