Isplaćene subvencije za plate za 61.402 radnika
Sekulić

Sekulić saopštila

Isplaćene subvencije za plate za 61.402 radnika

Vlada je po osnovu subvencija za plate u maju isplatila 16,305 miliona eura, saopštila je danas ministarka ekonomije Dragica Sekulić predstavljajući rezultate programa podrške privredi i zaposlenima za prvi mjesec.

"Ukupno je 15.030 privrednih subjekata podnijelo zahtjeve za subvencije. Isplaćene su ili će biti u toku današnjeg dana subvencije za 14.469 firmi ili 96,2%, odnosno za 61.402 radnika. Odbijeno je 527 zahtjeva jer nijesu ispunili uslove da su izmirili poreze na zarade zaposlenih na kraju prošle godine ", kazala je Sekulić.

Ona je kazala da je za 34 zahtjeva postupak obrade u toku. Za 91 lice odobrena je subvencija za novo zapošljavanje za april.

"Koristim priliku da pozovem privredne subjekte da do kraja mjeseca podnesu zahtjeve za subvencije zarada za maj. Od sinoć od ponoći do 13h  već preko 3 hiljade privrednih društava podnijelo zahtjeve", kazala je Sekulić  izražavajući očekivanje da će subvencije za maj biti isplaćivane u mnogo kraćem roku.

Ona je na pitanje da li Ministarstvo razmatra mogućnost produženja mjera subvencioniranja, odgovorila da se o tome razgovaralo, ali da nije prepoznata potreba privrede da se nastavi sa takvom vrstom subvencija.

„Više smo se bazirali na nekom razvojnom programu, odnosno subvencijma za razvoj, a ne za zaposlene“, kazala je Sekulić.

Na pitanje kada bi se mogao očekivati treći paket mjera za pomoć privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata pandemije koronavirusa, ona je navela da se u narednim danima očekuje koordinacija sa Kabinetom potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku.

Državni Sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić kazao je da je ostvarena izuzetna komunikacija sa privredom kroz različite kanale komunikacije.

„Ogroman posao urađen je upravo kroz kanale komunikacije sa podnosiocima zahtjeva. U maju mjesecu je od strane zaposlenih u Ministarstvu ekonomije odgovoreno na 8.931 e-mail upućen od strane poslodavaca i zaposlenih. Dakle, tokom svakog radnog i neradnog dana u toku mjeseca maja, dnevno je u prosjeku obrađivano preko 500 zahtjeva i odgovarano na oko 300 upita“, kazao je Srzentić.

Pomoćnik direktora za IT u Poreskoj upravi, Dejan Abazović kazao je da je Poreska uprava u proces realizacije projekta bilia uključena od samog starta. 
  
„Uprkos kratkim rokovima smo uspjeli da kroz aplikaciju nadjemo najbolje rješenje. Dokazali smo da u Crnoj Gori možemo sopstvenim snagama da uradimo mnogo i da elektronskim putem možemo da regulišemo brojne procese. Za sve vrijeme trajanje korona virusa Poreska uprava je elektronski komunicirala sa građanima i pružala usluge nesmetano,“ kazao je Abazović.

Izvršni direktor softverske kompanije Infostream, Igor Jovićević govorio je o kompleksnosti aplikacije za podnošenje zahtjeva za subvencije.

„Sinergijom timova smo uspjeli da odgovorimo zahtjevu. Izazova je bilo puno, ali rezultat je zaista primjer da nam digitalizacija može biti od izuzetne koristi i za naredni period,“ zaključio je Jovićević.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.