„Zijova staza“ otvorila ljetnju turističku sezonu u NP Prokletije

„Zijova staza“ otvorila ljetnju turističku sezonu u NP Prokletije

Tradicionalni planinarski pohod „Zijova staza“ održan je u subotu 30.maja u Grebajama. Pohod je bio prilika da se ljetnja turistička sezona u Nacionalnom parku Prokletije i zvanično proglasi otvorenom, saopšteno je iz PR Službe Nacionalnih parkova.

U usponu na vrh Karaula (1.915mnv) učestvovalo je 120 planinara iz Plava, Gusinja,  Andrijevice,  Berana, Rožaja, Bijelog Polja i Nikšića.

"Staza je dugačka šest kilometara i velikim dijelom prolazi kroz bukovu šumu i NP Prokletije. I ove godine NP Prokletije je partner pohoda koji je veoma važan i prepoznatljiv turistički događaj na sjeveru Crne Gore.

Vremenske prilike nijesu bile naklonjene planinarima. Ipak, pohod je završen, kao i svake godine, bez problema, zahvaljujući iskustvu i odgovornosti učesnika", saopšteno je.

ucesniciplaninarskogpohoda

Organizatori pohoda bili su članovi novoformiranog planinarskog kluba „Očnjak“ u Gusinju, a vodič je bio predsjednik PD „Prokletije“ Zuvdija Bajraktarević. Pokrovitelji pohoda su Turistička organizacija i opština Gusinje, a partneri, osim NP „Prokletije“, i Fondacija „Gusinje“.

"U znak sjećanja na Zija Ibrahimagića, koji je bio osnivač i višegodišnji predsjednik planinarskog društva „Karanfil“ – Gusinje, članovi kluba, prijatelji i porodica od 2007. godine organizuju pohod na vrh Karaula. „Zijova staza“ iz godine u godinu privlači sve veći broj klubova, ali i pojedinaca, koji žele da očuvaju tradiciju i ukažu na vrijednosti i ljepotu tog zaštićenog prirodnog područja", kažu iz iz Nacionalnih parkova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.