Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa
Ilustracija

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa

U posljednja 24 sata u Sloveniji su testirane 264 osobe, a nije potvrđen nijedan novozaraženi, niti je bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je slovenačka vlada čime je zvanično proglašen kraj epidemije u toj državi. To je treći dan za redom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti, a u bolnicama je još samo šest osoba koje se liječe od kovida-19, dok su do sada 292 otpuštene kao izlečene.

S današnjim danom u Sloveniji je i zvanično proglašen kraj epidemije koronavirusa, s time da neke mjere, poput držanja socijalne distance i nošenja maski gdje distanciranje nije moguće ostaju na snazi.

Ograničenja i dalje važe za održavanje masovnijih javnih okupljanja.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici od ponedjeljka se otvaraju veći hoteli i drugi smještajni kapaciteti za turiste, velnes i fitnes centri, kao i bazeni.

Osim toga, uz propisano fizičko distanciranje učesnika, mogu se opet održavati i javni događaji, ali s najviše 200 osoba. Istovremeno, počinje i nastava u školama za sve osnovce, a prvi ispiti za maturante održani su već krajem ove nedjelje.

Od sljedeće nedelje na snazi je nova odluka kojom je ukinuta do sada obvezan karantin za ulazak u Sloveniju za niz kategorija, među njima i za neke kategorije državljana trećih država izvan EU.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom zabilježen je u Sloveniji 4. marta, a epidemiju je dan prije stupanja na dužnost vlade Janeza Janše proglasila stara vlada Marjana Šareca 12. marta. Ukupno je potvrđeno 1.473 slučaja zaraze, uz 108 preminulih.

"Nova vlada je na epidemiju dobro reagovala, a na početku i odlično sarađivala s opozicijom", rekao je u razgovoru za "Delo" predsjKodexednik Slovenije Borut Pahor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.