U 2020. godini

Ministarstvo sporta će sufinansirati do 70 odsto iznosa članarine za djecu

Ministarstvo sporta i mladih u 2020. godini sufinansiraće do 70 odsto iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva sporta i mladih, sufinansiraće se članarina za djecu rođenu 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. i 2011. godine, koja za vrijeme važenja ove Odluke mogu najviše tri puta promijeniti vrstu sporta ili sportski klub.

Sportski klubovi u okviru kojih će se sufinasirati članarina izabraće se putem javnog poziva, shodno članu 85 Zakona o sportu, koji će biti raspisan u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

"Pravo prijave na javni poziv ima sportski klub, nakon proteka roka od jedne godine od dana osnivanja, ako
obavlja sportsku djelatnost u sportu koji je razvrstan u I i II kategoriju sportova koji su na programu Olimpijskih igara, i to: vaterpolo, atletika, košarka, boks, odbojka, jedrenje, rukomet, karate, fudbal, skijanje, džudo, tenis. Pravo prijave ima i klub koji ima najmanje jednu seniorsku ekipu u kolektivnom sportu, odnosno najmanje jednog seniora takmičara u pojedinačnom sportu, koji učestvuju u sistemu takmičenja koje organizuje nadležni nacionalni sportski savez, sastavljenu od sportista registrovanih kod tog saveza. Takođe i oni koji u odnosu na broj djece koju prijavljuje za sufinansiranje ispunjava zakonske uslove u pogledu prostora, kadra i opreme", pojašnjavaju u Ministarstvu sporta.

U sportskom klubu koji se sufinansira, kako se dodaje, mjesečna članarina ne smije biti veća od prosječne mjesečne članarine tog kluba u prethodnoj godini; ukoliko je prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini veća od šest procenata prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini (član 59 Zakona o sportu), smatraće se da je u tom klubu prosječna mjesečna članarina u prethodnoj godini iznosila 6 % prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini; mjesečna članarina neće se sufinasirati ako u prethodnih šest mjeseci taj klub nije naplaćivao članarinu, odnosno ako je članstvo bilo besplatno.

"Sredstva za sufinansiranje članarine obezbjeđuju se u budžetu Ministarstva sporta i mladih, a sportskom klubu uplaćuju se u tekućem mjesecu za prethodni, nakon što taj klub dostavi dokaze da se dijete u okviru tog kluba bavilo sportskim aktivnostima u periodu za koji se isplata sredstava vrši. Ovom inicijativom želimo da proširimo bazu naših sportista, omogućimo djeci da se još više bave sportom, pružimo pomoć roditeljima, a ujedno i damo podršku sportskim klubovima. Uvjeren sam da na ovaj način gradimo zdravu i blistavu budućnost naše države, kao i da formiramo nove crnogorske šampione", istakao je mnistar sporta i mladih Nikola Janović.

U saopštenju Ministarstva se podsjeća da uskoro slijedi i javni poziv koji će biti objavljen u roku od 30 dana od objavljivanja Odluke na sajtu Ministarstva sporta i mladih. Odluka je na sajtu Ministarstva od 29.5.2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.