Ilustracija

Raspopović saopštio

"Pandemija značajno uticala na krijumčarenje droga"

Ekspert za oblast narkomanije, sudski vještak Dušan Raspopović kazao je da je pandemija značajno uticala na krijumčarenje droga.

"Organizovane kriminalne grupe promijenile su rute i tražile alternativne puteve za šverc. Mnoge evropske luke bilježile su porast zapljene opojnih droga, a što se tiče Crne Gore konkretno, rekao je Raspopović, dodajući da tokom epidemije zabilježeno je smanjenje broja krivičnih djela konzumenata prihoaktivnih supstanci.

"Vidjeli smo da je i naša policija učestvovala u nekim međunarodnim akcijama. Organizovane kriminalne grupe su tražile alternativne puteve za krijumčarenje," naveo je Raspović u Jutarnjem programu TVCG.

Ističući da su sintetičke droge najčešće išle vazdušnim putem.

"Droga uvijek nađe put do svakog konzumenta, šverc se rijetko otkrije. Svi koji žele da dođu do neke supstance oni i nađu ljude koji će to da im obezbijede. Dostupnost narkotika na uličnom tržištu je danas vrlo razvijen. Zavisnik sada ima mnogo više načina da dođe do štetnih suptanci," rekao je Raspopović.

Kako je dodao, bilo je mnogo razloga za povećane probleme s narkomanijom tokom pandemije.

"Ograničenje slobode tokom koronavirusa uticala je nesumnjivo negativno na osobe koje konzumiraju droge," kaže Raspopović.

Navodeći da oni koji se bave problemima narkomanije znaju da su zavisnici jako ranjiva kategorija.

"Tu populaciju pored zavisnosti često prati HIV virus, hepatitis, pa su tako oslabljenog imuniteta podložniji i Kovidu19", naveo je on.

"Porodicama je bilo mnogo teško, samo ograničenje kretanja komplikovalo je funkcionisanje, bilo je više slučajeva nasilja u porodici kada su u pitanju zavisnici. Nije bilo lako ni doći do narkotika, ali u apstinencijalnoj krizi brojni su bili pokušaji zloupotrebe ljekova, drugih narkotika," istakao je Raspopović..

Dodajući da su sve službe koje su angažovane za pružanje pomoći bile dostupne i pokušavale su da riješe taj problem.

On je kazao da je smmanjen broj krivičnih djela konzumenata psihoaktivnih supstanci u CG tokom epidemije.

"Ako znamo da su konzumenti bili u skučenom prostoru, nijesu mogli da dođu do novca, sve to je dovodilo do problema. Značajno je smanjen broj vršenja krivičnih djela za vrijeme pandemije. Nažalost u nekom narednom periodu mi očekujemo da će sve to dobiti drugačiju dimenziju. Ali službe rade, budno prate situaciju na terenu pa će i tako i već smanjen broj krivičnih djela, nadamo se svesti na minimum," naveo je Raspopović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.