Tužilaštvo zatražilo pritvor za premijera Federacije BiH zbog afere sa respiratorima
Fadil Novalić, foto: AA

Tužilaštvo zatražilo pritvor za premijera Federacije BiH zbog afere sa respiratorima

Tužilašvo BiH predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića zbog afere nabavke 100 respiratora iz Kine tokom epidemije korona virusa.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilašva BiH uputio je prema Sudu BiH predlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su uhapšeni u četvrtak, a poslije saslušavanja u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prebačeni su u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH, koji će odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužioci.

Tužilački tim sastavila je glavna tužiteljka Gordana Tadić, a čine ga tri člana - Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM (oko 5,25 miliona eura) traje više od mjesec dana, a tokom tog perioda saslušano je mnogo svjedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija.

Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je Novalić funkcioner, saopštila je da podržava borbu institucija BiH protiv korupcije, ali da je "sasvim je očigledno da je postupak protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića politički motivisan".

SDA je pozvala SIPA-u, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da "postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, jer posljedice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene građane".

"Pozivamo ove institucije da se premijer Federacije Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti", naveli su iz ove stranke.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.