EU će nastaviti da podržava SZO: Globalna saradnja i solidarnost načini za pobjedu protiv COVID-19
Ilustracija

EU će nastaviti da podržava SZO: Globalna saradnja i solidarnost načini za pobjedu protiv COVID-19

Evropska unija najavila je da će nastaviti da podržava Svjetsku zdravstvenu organizaciju u borbi za spašavanje života i zaustavljanje pandemije COVID-19 .

Navodi se da je za tu svrhu EU obezbijedila i dodatna sredstva, a Brisel poziva Sjedinjene Američke Države da preispitaju odluku o prekidu veza i finansiranja SZO.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žosep Borel naglasili su u zajedničkom saopštenju da su globalna saradnja i solidarnost kroz multilateralne napore jedini efikasni i održivi načini za pobJedu protiv pandemije COVID-19 i svih sadašnjih i budućih pandemija.

”Suočeni sa ovom globalnom prijetnjom, vrijeme je za pojačanu saradnju i zajednička rješenja. Moraju da se izbjegavaju akcije koje slabe međunarodne rezultate”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su se 19. maja na skupštini SZO sve države članice saglasile da se pokrene nepristrasna, nezavisna i sveobuhvatna evaluacija zdravstvenog odgovora na koronavirus, u cilju jačanja buduće globalne spremnosti za zdravstvenu sigurnost.

SAD su do sada bile najveći pojedinačni finansijer SZO, sa oko 450 miliona USD godišnje.

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da SAD prekidaju veze sa SZO pošto nije uspjela da sprovede neophodne i tražene reforme, a da će sredstva da preusmjeri na druge svjetske i hitne potrebe javnog zdravlja “koje to zaslužuju".

Tramp je kritikovao SZO i zbog, kako je naveo, veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.