Brazil peta država u svijetu s najviše preminulih od koronavirusa
Ilustracija

Brazil peta država u svijetu s najviše preminulih od koronavirusa

Brazil je postao peta država s najviše umrlih od koronavirusa. Sa blizu 29.000 umrlih, Brazil je s tog mjesta potisnuo Španiju.

Broj žrtava KOVID-19 u svijetu premašio je 367.000, a broj zaraženih nadomak je prešao cifru od šest miliona, prema podacima sa sajta Worldometer.

Južnoamerički džin u petak je ponovno registrovao više od 1.000 mrtvih u 24 sata (preciznije 1.124), ali i rekordan broj zaraženih u jednom danu, njih 26.928, čime je ukupan broj zaraženih u Brazilu od početka pandemije oko 468.000.

Broj žrtava u Brazilu koji ima 131 miliona stanovnika manji je od nekih evropskih država s velikom stopom smrtnosti, poput Španije, s 580 mrtvih na milion stanovnika.

Međutim, stručnjaci procjenjuju da podaci koje iznosi vlada u Braziliji ne odražavaju stvarnost, jer su nepotpuni i napominju da ne mogu "predvidjeti" kada će Brazil da dosegne vrhunac pandemije.

Četiri države koje su u svijetu potvrdile najveći broj smrti izazvanih pandemijom koronavirusa su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Italija i Francuska, koju bi Brazil mogao da ubrzo pretekne, prenosi Hina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.