SZO poziva na akciju solidarnosti:  Vakcina protiv korone da bude javno dobro
Ilustracija

Trideset zemalja pristupilo pozivu

SZO poziva na akciju solidarnosti: Vakcina protiv korone da bude javno dobro

Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, ljekova i vakcina kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog korona virusa.

"Vakcine, testovi, dijagnostika, liječenja i ostali važni instrumenti u odgovoru na koronavirus moraju biti dostupni svima, kao globalno javno dobro", kazao je Karlos Alvarado, predsjednik Kostarike, prenijela je Hina.

SZO je izrazio zabrinutost da će se bogate zemlje, koje izdvajaju ogromna sredstva za razvoj vakcina i ljekova protiv Covida-a 19, "progurati na početak reda" nakon što se pronađe adekvatan odgovor na tu bolest i stoga je pokrenuo inicijativu "Poziv na akciju solidarnosti". 

Trenutno se radi na više od 100 vakcina i ljekova.

Švajcarska, sjedište proizvođača ljekova Roše i Novartis, takođe se uplašila nacionalističkog pristupa razvoju vakcine i sve je više onih u svijetu koji ukazuju da se pitanje vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 ne smije prepustiti samo tržišnim zakonima jer to može dovesti do problema s pristupačnosti vakcine i astronomskih cijena. 

Trenutno je distribucija vakcine prepuštena tržišnim zakonima i snazi pojedinih tržišta.

Reakcija Međunarodnog saveza farmaceuta

No, Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja upozorava na kompromitovanje sistema zaštite intelektualnog vlasništva koji, kako tvrdi farmaceutska industrija, omogućuje saradnju i biće potreban nakon što pandemija završi, kako bi se zdravstveni sistemi pripremili na nove izazove.

Framaceutska industrija smatra da "Poziv na akciju solidarnosti" promoviše jednaki model za sve te potpuno zanemaruje specifične okolnosti svake pojedine situacije, svaki proizvod i svaku zemlju.

Zemlje koje su se odazvale inicijativi su: Argentina, Bangladeš, Brazil, Belize, Barbados, Čile, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipat, Indonezija, Libanon, Luksemburg, Malezija, Maldivi, Meksiko, Mozambik, Norveška, Oman, Pakistan, Palau, Panama, Peru, Portigal, Sv. Vincent, Grenadini, JAR, Sudan, Nizozemska, Istočni Timor i Urugvaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.