Vrtići počinju sa radom od četvrtka
Ilustracija

Sprovode se završne pripreme za bezbjedan dolazak djece

Vrtići počinju sa radom od četvrtka

Javne predškolske ustanove počinju sa radom od četvrtka, 4. juna. Privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od 1. juna, ukoliko su ispunile sve uslove i preporuke Instituta za javno zdravlje, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako su istakli iz tog resora, sprovode se završne pripreme za bezbjedan dolazak djece: priprema prostorija te nabavke i distribucije dezinfekcionih sredstava.

Napominju da u svim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori ima oko 22 000 upisane djece, te, iako je velika mogućnost da broj koji će se vratiti u vrtiće bude manji, obrazovni sistem i ustanove se moraju ozbiljno i odgovorno pripremiti za prihvat sve djece.

"Biće u funkciji sve javne vaspitne jedinice koje su bile i prije stupanja na snagu privremenih mjera, ali će rad biti organizovan tako da se poštuju preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova. One se odnose kako na organizaciju ulaska i izlaska iz objekta i prostorija, tako i na organizaciju samog rada sa djecom, te mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece. Između ostalog, biće instalirani dozatori sa dezinfekcionim sredstvima, strogo će se voditi računa o higijeni ruku, ali i kontrolisati ulazak i izlazak iz vrtića. Preciznije, dijete će prije ulaska u učionicu prati ruke, osoblje će poštovati mjere obavezne dezinfekcije ruku, dok će se dodirne površine dezinfikovati više puta dnevno.", pojasnili su u saopštenju.

Roditelji dužni djetetu da izmjere temperaturu prije dolaska u vrtić

Pri dolasku u vrtić potrebno je da u pratnji jednog djeteta bude samo jedna odrasla osoba, a ispred ulaza u ustanovu, rilikom ulaska i izlaska iz ustanove, te u ustanovi, svim se osobama savjetuje da drže fizičku distancu.

"Roditelji su pak dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić, te u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu. Ukoliko i sami imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili pak imaju saznanja da su zaraženi ili bili u kontaktu sa osobom oboljelom od COVID-19, roditelji ne dolaze u pratnji djeteta. Isto važi i za zaposlene.", naglašavaju iz Ministarstva prosvjete.

toplomermaskamaskerukavicepandemijaepidemijakoronavirus9

Sve eventualne dodatne detalje obezbijediće predškolske ustanove, a Ministarstvo prosvjete će kao i do sada,najavljuju, sa Institutom za javno zdravlje nadgledati i usmjeravati čitav proces.

Studentski domovi u funkciji od ponedeljka

I tog resora napominju  da su studentski domovi, kako je i najavljeno, spremni i biće u funkciji od 1. juna, besplatno tokom naredna dva mjeseca.

Funkcionisaće takođe po preporukama Instituta za javno zdravlje, a o kojima će uprave domova detaljno obavijestiti korisnike svojih usluga i zaposlene.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.