Apel vladama Srbije i Crne Gore da
Foto: Tanjug

Apel vladama Srbije i Crne Gore da "hitno smire" međusobne tenzije

Deset organizacija civilnog društva iz Srbije i Crne Gore uputilo je apel vladama dvije zemlje da "hitno smire" međusobne tenzije.

Poručile su im i da njihove države, kao kandidati za prijem u Evropsku uniju, treba da sporna pitanja rješavaju u duhu regionalne saradnje.

"Smatramo da je dužnost lidera obje zemlje da vlastitim primjerom pokažu spremnost da dijalogom riješe postojeće razmirice, umjesto da populistički podstiču niske nacionalističke strasti koje možda mogu da donesu glasove na predstojećim izborima, ali mogu da imaju i dugoročne i ozbiljne posledice", navedeno je u saopštenju.

Srbija i Crna Gora imaju zajedničku i dugu istoriju bliskih odnosa, a građane dvije zemlje povezuju neraskidive porodične, prijateljske, kulturne i ekonomske veze, piše u tekstu. 

"Nacionalistička retorika, mobilizacija mržnje, vjerske netrpeljivosti i straha, kao i napadi putem tabloidnih medija na odluke jedne ili druge zemlje, podsjećaju na metode korišćene devedesetih godina prošlog vijeka, koje su kulminirale razarajućim sukobima na teritoriji cijele bivše Jugoslavije", upozorile su organizacije civilnog društva.

Istakle su da "predstavnici vlasti moraju da pokažu da su politički zreli i odgovorni i da ophođenje u odnosima dvije države treba da bude takvo da podstiče na mir i stabilnost u regionu, slobode garantovane zakonima, privrednu, kulturnu, zdravstvenu i obrazovnu saradnju i stabilnost garantovanu nezavisnim demokratskim institucijama nasuprot individualnim političkim hirovima".

Apel su potpisali Beogradski centar za bezbjednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar savremene politike, Centar za evropske politike, Centar za građanske slobode, Centar za međunarodne i bezbjednosne poslove, Evropski pokret u Srbiji, Institut alternativa, Komitet pravnika za ljudska prava i Politikon mreža, prenosi Beta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.