Uhapšene dvije osobe zbog napada na
Sa presa, foto: Uprava policije

Iz 2015.

Uhapšene dvije osobe zbog napada na "Grand" i policijskog službenika, tragaju za nalogodavcem

Policija je rasvijetlila podmetanje eksplozivne naprave na UO „Grand“ iz 2015. godine i napad na imovinu policijskog službenika Duška Golubovića.

"Poslije skoro pet godina policija i tužilaštvo rasvijetlili su podmetanje i aktiviranje eksplozivnih naprava velike razorne moći na ugostiteljski objekat “Grand” iz septembra 2015. godine i na porodičnu kuću policijskog službenika Duška Golubovića iz novembra 2015. godine.Policija je sprovodeći višemjesečne operativne i istražne aktivnosti, identifikovala i prikupila dokaze za lica koja su planirala i organizovala, pružila potrebnu logistiku i izvršila krivična djela izazivanja opšte opasnosti.

Procesuirana su tri lica. Dva lica su uhapšena a za jednim se intezivno traga. Uhapšen je neposredni izvršilac ovih krivičnih djela i lice koje je pružilo neophodnu logistiku, dok se lice za koje se osnovano sumnja da je organizovalo izvršenje ovih krivičnih djela, po prethodnom dogovoru sa za sada nepoznatim licima, nalazi u bjekstvu",  kazao je načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević na današnjem presu.

Uhapšeni su Jovan Grujičić iz Podgorice koji je navodno direktni izvršilac i Benjamin Mugoša koji je vozio Grujičića.

Nalogodavcem tih napada, policija je označila Zorana Mugošu, koji je u bjekstvu.

Osumnjičenima određeno zadržavanje do 72 sata i podnijet predlog za određivanje pritvora.

EZLeR5JWkAAO1wJ

Vučinić

Policija i tužilaštvo sprovode aktivnosti na identifikaciji i drugih lica članova ove grupe.

"Službenici operativnog sastava kriminalističke policije, Centra bezbjednosti Podgorica, su u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela iz oblasti požara, eksplozija i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, izvršenih na teritoriji Glavnog grada tokom proteklog perioda, su sprovodili intenzivne mjere i radnje u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, usmjerene na obezbjeđenje materijalnih dokaza i svih relevantnih činjenica i podataka, neophodnih za identifikovanje i procesuiranje počinilaca.

Proaktivni pristup radu i brojna operativna postupanja rezultirala su rasvjetljavanjem krivičnih djela počinjenih tokom prethodnih godina, što navodi na zaključak da se aktivnosti na rješavanju svih težih krivičnih djela ne zanemaruju već se preduzimaju nesmanjenim intenzitetom.

Potvrda navedenom je rasvijetljavanje i lišenje slobode lica J.G i B.M iz Podgorice zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela na ugostiteljski objekat „Grand“ i na porodičnu kuću policijskog službenika Duška Golubovića i to izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u vezi sa krivičnim djelom izvršilaštvo i saizvršilaštvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Podnijeta je i krivična prijava protiv Z.M. koji je osumnjičen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i za njim se traga", kazao je Miloš Vučinić, načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Podgorica.

Postoji osnov sumnje da su prijavljeni 10. septembra 2015. godine, oko 01,50 časova, u ulici Arhitekte Milana Popovića, aktivirali improvizovanu eksplozivnu napravu ispred ulaznih vrata ugostiteljskog objekta „Grand“.

Ovom prilikom na navedenom ugostiteljskom objektu je pričinjena veća materijalna šteta kao i na vozilima i objektima koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

"Kriminalističkom obradom je utvrđeno da su osumnjičena lica takođe 23. novembra 2015. godine, oko 01,00 čas, u ulici Kosmajskoj aktivirali improvizovanu eksplozivnu napravu ispred ulazne kapije dvorišta porodične kuće vlasnika policijskog službenika Duška Golubovića. Ovom prilikom na navedenom objektu je pričinjena veća materijalna šteta kao i na objektima koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

Nakon sprovedene kriminalističke obrade protiv lica J.G i B.M podnijet je izvještaj kao dopuna krivičnih prijava i oni su 26. i 28. maja 2020. godine sprovedeni nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici", kazao je Vučinić.

pavicevic

Pavićević

Pavićević je istakao da rasvjetljavanjem krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija, za rezultat imaju više benefita kao što su visok procenat riješenosti ovih krivičnih djela u 2019/20. godini, značajan broj krivičnih djela je riješen iz prethodnih godina, riješena su krivična djela koja su  posebno uznemiravala javnost u tom periodu, identifikovan je značajan broj izvršilaca, organizatora i nalogodavaca, kao i njihov način djelovanja i sprovođenja kriminalnih aktivnosti, što za posljedicu ima visok procenat smanjenja ovih krivičnih djela i stabilan bezbjednosni ambijent.

"Podmetanje požara i eksplozivnih naprava kao podmukao i nasilnički čin je kriminal koji se više ne isplati, bez obzira na način izvršenja i uništenje tragova na licu mjesta, budući da policija u saradnji sa drugim nadležnim organima ima operativne, istražne i tehničke kapacitete za efikasno rasvjetljavanje ovih krivičnih djela, svjedoci smo i posle proteka dužeg vremenskog perioda", kazao je Pavićević.

Od 52 krivična djela u 2020. neriješeno jedno

Pored navedenih rezultata Vučinić je kazao da su na teritoriji Podgorice u 2019. godini registrovana 103 krivična djela iz oblasti požara, eksplozija i havarija od kojih su operativnim radom rasvijetljena 92 krivična djela ili 89%. Pored riješenih krivičnih djela iz 2019. godine, rasvijetljeno je i devet krivičnih djela iz ranijih godina.

"Trend visokog procenta rasvijetljenosti krivičnih djela iz ove oblasti je nastavljen i u ovoj godini jer je od 52 krivična djela registrovana po nepoznatom počiniocu za sada ostalo neriješeno jedno krivično djelo, tako da procenat rasvijetljenosti za ovaj period iznosi 98%.

Sve preduzete aktivnosti na ovom planu rezutirale su lišenjem slobode 55 lica i procesuiranjem 47 krivičnih prijava, protiv počinilaca ovih djela", kazao je Vučinić.

Ističe da su u tekućoj godini riješena 32 krivična djela iz predhodnih godina i to šest krivičnih djela iz 2011. godine, dva krivična djela iz 2014., 10 krivičnih djela iz 2015., dva krivična djela iz 2016., četiri krivična djela iz 2018., osam krivičnih djela iz 2019. godine.

"Službenici CB Podgorica će i dalje nastaviti sa kontinuiranim, proaktivnim, operativno-istražnim aktivnostima prema svim nosiocima ugrožavanja bezbjednosti građana i njihove imovine", kazao je Vučinić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.