Njemačka će prvo omogućiti putovanja u EU i Šengen, pa u CG
Ilustracija

Nakon 15.juna

Njemačka će prvo omogućiti putovanja u EU i Šengen, pa u CG

Njemačka planira da omogući svojim građanima putovanja prvo u zemlje EU i Šengena, a potom i u druge zemlje, kazali su Pobjedi iz Saveznog ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Prema ranije objavljenim navodima, Njemci će od 15. juna, osim u 26 zemalja Evropske unije, moći da putuju u Veliku Britaniju, kao i u četiri zemlje koje nijesu članice Unije: Island, Norvešku, Švajcarsku i Lihtenštajn. Crne Gore nema na spisku zemalja u koje će moći da idu građani Njemačke.

Na pitanje da li planiraju da Crnu Goru stave na ovu listu zemalja, iz njemačkog ministarstva objašnjavaju da je to sljedeći korak.

"Prvi korak koji Njemačka preduzima je omogućavanje postepenog i koordinisanog povratka putovanja unutar Evropske unije i šengenskog prostora. Pitanje putovanja u druge zemlje je sljedeći korak, čime ćemo se baviti u narednom periodu", kazao je za Pobjedu portparol Saveznog ministarstva vanjskih poslova.

Pobjeda je kontaktirala i njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova koji su saopštili da je planirano da ograničenja putovanja koje je uveo zvanični Berlin traju do 15. juna.

"Državljani trećih zemalja sa dugoročnim pravom boravka u zemlji EU oslobođeni su ograničenja, ukoliko žele da se vrate u mjesto boravka, a oni koji ne ispune ovaj uslov, biće vraćeni sa granice, osim ako postoji hitan razlog putovanja", kazali su za Pobjedu iz njemačkog MUP-a.

Jedan od tih razloga je, kako navode, ukoliko ta osoba obavlja važnu funkciju (ako radi u zdravstvenom sistemu, ako je osoba koja se brine o starima ili osoba koja radi u transportnom sistemu ili iz drugih hitnih razloga (porodičnih ili humanitarnih).

"Ako postoji ubjedljiv razlog za ulazak, od putnika se traži da ponesu odgovarajuće dokaze koji pokazuju potrebu prelaska granice", objasnili su u njemačkom MUP-u.

Izvor: Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.