U aprilu nije bilo turista u Crnoj Gori
Ilustracija

U aprilu nije bilo turista u Crnoj Gori

U Crnoj Gori tokom aprila nije bilo turista.

"Usled uvođenja privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa (COVID-19), koja se odnosi na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste, nije zabilježen dolazak turista u aprilu 2020. godine", saopšteno je iz Monstata.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Crnoj Gori u aprilu 2020. godine broj prijavljenih osoba u smještajnim objektima kolektivnog smještaja je bio 103.

"Prema Regulativi 692/2011 o evropskoj statistici turizma karantinski smještaj nije uključen u obuhvat istraživanja", saopšteno je.

Već u martu 2020. godine zabilježen je značajan pad dolazaka i noćenja turista zbog pandemije bolesti COVID-19.

"U Crnoj Gori u martu 2020. godine, u kolektivnom smještaju (hoteli, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli i dr.), ostvareno je 66,3% manje dolazaka turista u odnosu na mart 2019. godine. Broj ostvarenih noćenja manji je za 59,7% nego u istom mjesecu prošle godine",saopšteno je.

Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 70,7% ostvarili su strani, a 29,3% noćenja ostvarili su domaći turisti.

U prva tri mjeseca 2020. godine ostvareno je 26,3% manje dolazaka i 18,7% manje noćenja turista nego u istom periodu prethodne godine.

U strukturi noćenja stranih turista, u martu 2020. godine, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (10,7%), Rusije (9,1%), Njemačke (8,7%), Albanije (4,7%), Ujedinjenog Kraljevstva (3,9%), Francuske (3,6%), Švedske (3,0%), Bosne i Hercegovine (2,7%), Belgije (2,2%), Danske (2,2%), Hrvatske (2,1%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 47,1% noćenja.

"U strukturi noćenja po vrstama turističkih mjesta u martu 2020. godine najviše noćenja ostvareno je u primorskim mjestima (73,1%), glavnom gradu (16,1%), planinskim mjestima (5,4%) i ostalim turističkim mjestima (5,4%)", kazali su iz Monstata-

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.