Besplatno testiranje na koronavirus za crnogorske osiguranike
ilustracija

Institut za javno zdravlje saopštio

Besplatno testiranje na koronavirus za crnogorske osiguranike

Institut za javno zdravlje ima dovoljno PCR testova na SaRSCoV-2, a testiranje je, kazali su za Dnevne novine iz te zdravstvene ustanove, za crnogorske osiguranike besplatno.

“PCR testiranje je ‘zlatni standard’ za utvrđivanje obolijevanja od novog korona virusa i on se kao metoda koristi u laboratorijama Instituta od početka dešavanja. Do sada je urađeno 11.933 testova sa stopom od 18.941 testova na milion stanovnika”, precizirali su iz Instituta za Dnevne novine.

Indikacije za PCR testiranje su, kažu, široke a samo testiranje kod nas besplatno.

“Indikacije za testiranje su široke i obuhvataju opštu populaciju, osobe sa sumnjom na obolijevanje ili izloženost novom korona virusu, kontakte oboljelih osoba, putnike u međunarodnom saobraćaju kao i druga lica po epidemiološkim i kliničkim indikacijama znači akutne respiratorne infekcije. Testiranje je besplatno za osiguranike Fonda za zdravstveno osiguranje”, naglasili su iz Instituta.

Kawasakijeva bolest od koje je u Evropi registrovano oko 230 sumnjivih slučajeva, objašnjavaju iz Instituta, nije zarazna bolest već moguća posljedica ili komplikacija infekcije novim korona virusom.

Naime, nekoliko zemalja zahvaćenih pandemijom korona virusa, COVID-19, nedavno je prijavilo slučajeve djece koja su hospitalizovana na intenzivnoj njezi zbog rijetkog dječjeg inflamatornog (upalnog) sindroma koji zahvata više sistema organa.

“Do danas jasna i naučno dokazana povezanost između infekcije SARS-CoV-2 i ovog novog kliničkog entiteta nije ustanovljena, iako povezanost djeluje vjerovatnom”, istakli su iz Instituta.

“Osnov bolesti je zapaljenje zida krvnih sudova (vaskulitis) koje dovodi do kliničkih manifestacija bolesti i koje je razlog teških komplikacija i posljedica u vidu proširenja (aneurizama) krvnih sudova, upale srčane ovojnice (perikarditis) ili srčanog mišića”, pojasnili su iz Instituta.

S obzirom da se ne radi o zaraznoj bolesti već mogućoj posljedici ili komplikaciji infekcije novim korona virusom, zaključuju, njeno praćenje nije u nadležnosti Instituta za javno zdravlje Crne Gore niti je stanje obavezno za prijavljivanje.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.