Da li su bolne grudi siguran pokazatelj trudnoće?
Ilustracija

Da li su bolne grudi siguran pokazatelj trudnoće?

Većina žena koja pokušava da ostane u drugom stanju bolne grudi smatra najvjerodostojnijim znakom trudnoće. Ipak, to nije uvijek slučaj. Mogu se pojaviti iz različitih razloga. Nekad su razlog hormoni, a tokom menstruacije bolne grudi su sasvim normalna pojava.

Bol može da se javi u samo jednoj ili u obje dojke. Može da se proširi na cijele grudi, ili da bude samo na određenom mjestu. Takođe, bol može da bude konstantan ili trenutan.

Tokom prvih nedjelja trudnoće, bol u grudima nije toliko jaka. Vaše grudi su uglavnom natečene i vrlo osjetljive na dodir. Vježbanje i seks mogu da postanu vrlo neprijatni. Ne preporučuje se spavanje na stomaku.

Kod mnogih žena, bradavice su posebno osjetljive u ranoj trudnoći, ali to prođe u roku od nekoliko nedjelja. Kako prvo tromjesečje prolazi, primjetićete punoću i težinu u grudima. Neke žene takođe osjećaju da im bradavice "trnu" tokom prvog tromjesečja.

Oštar bol koji izgleda kao ubod nožem u određeno područje nije uobičajen tokom trudnoće. Iako može da se dogodi, ovakav bol je rijetka pojava.

Bol u dojkama je često prvi simptom koji se javlja već nedjelju-dvije nakon začeća, pa i do četvrte nedjelje trudnoće.

Bol nije jedini simptom povezan s grudima koji možete da očekujete tokom trudnoće. Tokom drugog tromjesečja (od 13. do 26. nedjelje), možete da primjetite da vam areole postaju tamnije.

Osim toga, ako primjetite neku tečnost u drugom ili poslednjem tromjesečju, ne brinite. To jača imunitet bebe, i to će piti prvih dana nakon porođaja, prije nego što mlijeko krene, prenosi klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.