Njemački penzioner (79) sletio bez dozvole na međunarodni aerodrom u Pragu
Međunarodni aerodrom u Pragu, foto: EPA

Njemački penzioner (79) sletio bez dozvole na međunarodni aerodrom u Pragu

Uprkos ograničenjima letova u pandemiji Kovid-19 i propisima vazdušnog saobraćaja, 79-godišnji Njemac iz Štutgarta provozao se u malom sportskom avionu do Praga i odbijajući da komunicira sa kontrolom leta sinoć bez dozvole sletio na međunarodni aerodrom Vaclav Havel i to na zatvorenu pistu na kojoj samo srećom u tom trenutku nije bilo radnika.

Mali sportski avion tipa Mooney M20J-201MSE, austrijskih registracija, prema radaru je poletio iz Štutgarta, napravio nekoliko krugova iznad Ulma a zatim je produžio pravo ka Pragu i bez dozvole i uprkos upozorenju da ne slijeće sletio je na pistu koja je već nedjelju dana zatvorena zbog radova, javljaju danas češki mediji.

"Dispečeri kontrole leta su pokušavali da stupe u vezu sa pilotom na svim frekvencijama. Ali on nije odgovarao. Čak su mu i crvenim svjetlima davali znak da ne slijeće baš na tu pistu. Pilot nije poslušao naređenje kontrole leta i sletio je", kazao je dnevniku Mlada fronta Dnes, portparol Kontrole letenja Rihard Klima.

Pilota, starijeg Njemca koji kod sebe nije imao dokumente privela je policija za strance a prema prvim informacijama kazao je da je avion bio u kvaru, javlja Radiožurnal.

Istragu je uz Biro za istragu avionskih nesreća povela i policija a prema riječima zamjenika direktora Biroa, Jozefa Bejdaka, ovo je prvi put u Češkoj da strani avion bez dozvole sleti na veliki međunarodni aerodrom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.