Marković: Radujemo se dolasku srpskih građana u Crnu Goru
Marković: Naš je cilj zdravlje, ne samo ekonomija

Otvaranje granice na osnovu zdravstvenih kriterijuma

Marković: Radujemo se dolasku srpskih građana u Crnu Goru

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da će odluka o tome sa kojim će državama biti otvorene granice, a koju bi sjutra trebalo da donese Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, biti zasnovana na epidemiološkim standardima, te da tu nema politike.

Odbacio je optužbe koje dolaze od zvaničnika iz Srbije i rekao da Crna Gora odlučuje na osnovu zdravstvenih kriterijuma, u interesu svojih građana.

„Naš je cilj zdravlje, a ne samo ekonomija. Moramo se otvarati, moramo razmišljati o ekonomiji ali uvijek nam u fokusu mora biti zdravlje stanovništva. Ovdje ne stanuje politika, nego stanuju zdravstveni standardi. Radujemo se uspjehu svake države koja ostvari taj rezultat i Crna Gora će spremno i sa zadovoljstvom dočekati sve građane svih država u okruženju i ostalih koje budu uspjele taj standard da ostvare“, rekao je predsjednik Vlade odgovorajući na pitanja novinara u Skupštini Crne Gore, nakon Premijerskog sata, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Da bi granica sa nekom državom bila otvorena, ona mora da, shodno epidemiološkim kriterijumima, ima 25 ili manje zaraženih na 100.000 stanovnika. Upitan da prokomentariše izjave srpskih zvaničnika da je odluka da se granica ne otvori sa Srbijom politička, premijer je to kategorično demantovao. Precizirao je da se odluka definiše u odnosu na broj trenutno zaraženih, a ne preminulih od koronavirusa.

„Teško je to komentarisati, posebno meni jer želimo u svakoj situaciji koja nije jednostavna da se ponašamo odgovorno, evropski, da razumijemo one koji nas ne razumiju. Interesantno je da jedna pres konferencija o najavljenim mjerama NKT može da izazove toliko bure, nerazumijevanja pa i optužbi na račun Crne Gore i njenih vlasti“, rekao je premijer Crne Gore.

On je podsjetio da Crna Gora nije reagovala kada je na početku epidemije Srbija među prvima zatvorila granicu sa Crnom Gorom, zabranila izvoz medicinske opreme i pšenice.

„Ja mislim da u njihovom stavu prema Crnoj Gori u odnosu na ovo pitanje stanuje politika. Ne želim da polemišem sa tim, prihvatam to. Mi znamo šta je naš posao i naš interes. Nećemo ići po mišljenje nigdje za ono što su interesi države, bilo da su zdravstveni ili ekonomski, nego ćemo odluke donositi samostalno, ne radeći ni protiv koga“, istakao je Marković.

Duško Marković - odgovori na pitanja novinara

Radujemo se, dodao je on, uspjehu svih. Sa zadovoljstvom ćemo čekati trenutak da se Srbija uspješno iznese sa ovom epidemijom, da nema aktivno zaraženih ili da ima onaj broj zaraženih koji zadovoljava kriterijume za otvaranje granica sa Crnom Gorom.

„Radujemo se dolasku srpskih građana u Crnu Goru. Želimo da ih vidimo, ako oni to žele, i na našim plažama i na našim planinama“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Komentarišući odluku srpskih vlasti da zabrane slijetanje aviona Montenegro airlinesa na beogradski aerodrom, rekao je da je odluka primljena k znanju te da će u odnosu na to tražiti alternative i najbolja rješenja za našu državu, građane i ekonomiju.

„Kao što smo tražili alternative za pšenicu - uvezli smo je iz Francuske, ništa strašno. Mislimo da ta odluka nije logična. Kad je u pitanju ekonomija, robni promet, ne može biti političkog revanšizma“, rekao je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara da li planira da sa srpskim zvaničnicima pokrene pitanje oko otvaranja granica i zabrane za MA, premijer Marković je odrično odgovorio:

„ Ako je bilo kakvog nerazumijevanja naše odluke, telefoni rade, mogao sam da se čujem sa premijerkom, da me nazove da me pita, ili predsjednik Vučić predsjednika Đukanovića... Ali da mi idemo tamo da pitamo šta ćemo da uradimo sa onim što je naš interes, to ne, nikako“.

"Manipulacije da građani Republike Srpske neće moći da uđu u Crnu Goru"

Marković je kazao da je na samom početku epidemije Crna Gora zatvorila granice prema šest zemalja, ali da niko zbog toga nije protestvovao i ukazao da postojeći kriterijum ne otvara granice ni sa Italijom, sa kojom smo prvi susjedi, sa kojom imamo ozbiljne i razvijene ekonomske odnose u različitim sektorima.

Upitan da li je od neke druge države dobio primjedbe u odnosu na plan otvaranja granica, predsjednik je rekao da nije ni od jedne.

„Samo pohvale da radimo odličan posao. Juče sam dobio nekoliko telegrama i mailova iz država koje su čule ovo. Čestitke kako smo radili, kako smo sačuvali zdravlje stanovništva, kako smo organizovali sistem, kako je funkcionisao zdravstveni sistem i da smo prva corona free destinacija“, rekao je predsjednik Marković.

On je pojasnio da su manipulacije da građani Republike Srpske neće moći da uđu u Crnu Goru. Oni su državljani BiH koja ispunjava kriterijume za otvaranje granica te će shodno tome i građani Republike Srpske moći da uđu u Crnu Goru kad granica bude zvanično otvorena.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.