Crnogorci u Sloveniji poručili
Ilustracija

Slavlje povodom dana nezavisnosti

Crnogorci u Sloveniji poručili "Nek je vječna Crna Gora"

Crnogorski iseljenici u Sloveniji svečano su obilježili Dan nezavisnosti Crne Gore i poručili "Neka je vječna Crna Gora".

Savez crnogorskih društava Slovenije, čiji su članovi Crnogorsko društvo „Crna Gora“ i Crnogorsko društvo „Montenegro“ iz Ljubljane, je svečano proslavio 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, predsjednik Saveza crnogorskih društava Slovenije Veselin Lakić je tokom proslave podsjetio na istorijske događaje koji se vežu za taj datum.

"Predsjednik CD „Montenegro“ Nenad Martinović je predstavnicima dijaspore pročitao obraćanje ambasadora Crne Gore u Republici Sloveniji prof. dr. Vujice Lazovića u kojem im je ambasador uputio čestitke povodom praznika", navodi se u saopštenju.

Iseljenici su posjetili spomenik Petru II Petroviću Njegošu u Njegoševom parku u Ljubljani i odatle poslali poruku „Neka je vječna Crna Gora".

Svečanom obilježavanju Dana nezavisnosti su prisustvovali član Savjeta dijaspore, predstavnici CD „Duklja“, AD „Luča“, Društva crnogorsko – slovenačkog prijateljstva iz Ljubljane, CPKD „Morača“ i ZDPG „Izvor“ iz Kranja, kao i članovi CD „Crna Gora“ i CD „Montenegro“.

Crnogorska zastava vijorila na vrhovima Golice i Stenaru

Kulturno – sportsko društvo „Montenegro – Bihor“ iz Jesenica u Sloveniji je, 23.maja ove godine u čast Dana nezavisnosti Crne Gore, organizovalo izlet na planinski vijenac Karavanke, na vrh Golice visok 1.836 metara, saopšteno je oiz Uprave za dijasporu..

Kako je soapšteno iz Uprave, crnogorsku zastavu su tog dana na vrh Golice razvili predsjednik KŠD 'Montenegro' Šeki Agović, koji je bio i inicijator događaja, predsjednik Saveza crnogorskih društava Veselin Lakić, predsjednik CD 'Montenegro' Ljubljana Nenad Martinović, predsjednik Društva crnogorsko slovenačkog prijateljstva Velimir Bijelić i članovi KŠD 'Montenegro – Bihor' Neima Ajdarpašić Agović, Hakija Alibašić, Sefadin – Seka Adrović i Mehdija Šabotić.

"Predstavnici udruženja crnogorske dijaspore iz Slovenije ovim su gestom još jednom pokazali ljubav prema matici i potvrdili da dijasporu i Crnu Goru vežu neraskidive niti zasnovane na čuvanju tradicije, kulture i istorije Crne Gore", navodi se u saopštenju.

21. maja, na Dan nezavisnosti, Šeki Agović, koji je i alpinista, popeo se na jedan od najvećih vrhova Juliskih Alpa, Stenar, na 2.501 mnv, gdje je razvio crnogorsku zastavu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.