Lipska pećina se otvara 1. juna
Lipska pećina

"Poštovanje mjera NKT-a prioritet pri obilasku pećine"

Lipska pećina se otvara 1. juna

Lipska pećina biti otvorena za posjete od 1. juna, uz obavezu poštovanje mjera NKT-a prilikom obilaska ovog lokaliteta.

"Popusti na cijene karata svake godine postoje u periodima predsezone i postsezone upravo iz razloga da bi naše lokalno stanovništvo moglo da nas posjeti po povoljnijim uslovima. Ni ova godina nije izuzetak. Naše preduzeće je za otvaranje sezone odobrilo sljedeće popuste na cijene ulaznica za obilazak speleološkog objekta Lipska pećina", navodi se u saopštenju.

Popust koji je standardan svake godine od 30 do 50 odsto su najavili u periodu od tri sedmice i to u prvoj sedmici od 1. do 7. juna popust od 50%, u drugoj sedmici od 8. do 14. juna popust od 40% i u trećoj sedmici od 15. do 21. juna popust od 30%.

"Popusti važe samo za termin u 10h i mjesta nije potrebno rezervisati unaprijed. Sve što treba da uradite je da dodjete na parking Lipske pećine 15 minuta prije termina i kupite svoje ulaznice", objasnili su iz Lipske pećine.

Kazali su da zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom Covid-19, nisu uspjeli da otvore pećinu tradiocionalno 1. aprila, jer su bili spriječeni da obavljaju svoju primarnu djelatnost turu pećinom. Najavili su da će pećina biti otvorena u skladu sa mjerama NKT-a, i da će sve mjere morati da se poštuju bez izuzetaka.

Poručili su da je o predviđanjima za ovu turističku sezonu veoma teško govoriti jer ono što će je definitivno okarakterisati jeste svakodnevna neizvjesnost.

Faktori koji će uticati na rad pećine su otvaranje granica evropskih zemalja ka nama, otvaranje naših granica, priliv stranih turista i tome slično.

Istakli su da bez obzira na sve u ovu sezonu ulaze optimistično i spremni su da se na svakodnevnoj osnovi nose sa izazovima. To potvrđuje i činjenica da su u ovakvoj situaciji odlučili da zadržie sve zaposlene, kao i da ne smanjuju plate.

Postojeće ture: Pećinska tura i Avanturistička priča

"Podsjećamo da u Lipskoj pećini postoje dvije ture u ponudi. Pećinska tura, kao naša najtraženija tura, obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad, te pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji naših obučenih vodiča. Tura traje ukupno 60 minuta što je dovoljno vremena da se upiju sve ljepote našeg podzemnog svijeta. Imaćemo pet polazaka tura dnevno sa početkom u 10:00, 11:30, 13:00, 14:30 i 16:00 časova. Avanturistička priča pored Pećinske ture obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je kao i do sad dostupna samo uz prethodnu rezervaciju", objasnili su u saopštenju.

Posjetiocima su poručili da zbog temperature od 10 stepeni tokom cijele sezone u obilazak ponesu laganiju jaknu.

Ukratko o Lipskoj pećini

"Svoju priču Lipska pećina priča već šest miliona godina kroz stalni žubor i kapanje vode, nastanak i neprestani razvoj mnogobrojnih i raznovrsnih pećinskih ukrasa, kao i suptilne kretnje jedva vidljivih organizama koji su u njoj pronašli svoje prirodno stanište. Sticajem nesvakidašnjih okolnosti otkrivena prije oko 200 godina i od tog trenutka predstavljala je nepresušni izvor vode za lokalno stanovništvo. Ubrzo nakon što je otkrivena njen značaj prepoznaje i Petar II Petrović Njegoš. Fasciniran ljepotom podzemlja, Njegoš inicira i prva istraživanja Lipske pećine te zbog toga i jedna od najljepših dvorana nosi njegovo ime", objasnili su iz Pećine.

Nakon samo pet godina od otvaranja Lipsku pećinu prepoznaju i preporučuju mnogi međunarodni turistički sajtovi. TripAdvisor sertifikat odličnosti Lipska dobija već tri godine za redom, a ovaj sajt je svrstava među pet mjesta koja se moraju posjetiti na turi Crnom Gorom.

"Stopama naših predaka danas i mi obilazimo najljepše i najskrovitije kutke crnogorskog podzemlja. I u ovoj godini Lipska nestrpljivo čeka posjetioce koji neminovno postaju dio njene bajkovite priče. Lipska pećina se nalazi u selu Lipa Dobrska, na udaljenosti od 5 km od centra Prijestonice Cetinje. Blizina centru Prijestonice Crne Gore, atraktivnim plažama Budve, kao i glavnom gradu, čine Lipsku pećinu lako dostupnom i idealno pozicioniranom za sve one koji žele da naprave kratak izlet u prirodu daleko od gradske gužve", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.