Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Gardaševića
Foto: RTCG

Uprava policije

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Gardaševića

Pripadnici Centra bezbjednosti uhapsili su Nikšićanina M.A. (37) zbog sumnje da je prošle sedmice u naselju Rastoci ubio sugrađanina Marka Gardaševića (39).

Policija je u istrazi saslušala dvadesetak osoba, koje su i poligrafski testirane, a među saslušanima su i bliski rođaci ubijenog.

Beživotno tijelo Gardaševića pronađeno je 20. maja u mjestu Rastoci, u porodičnoj kući.

Načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović saopštio je da su policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije i službenicima Forenzičkog centra u Danilovgradu, sprovodeći višednevne policijsko-tužilačke aktivnosti, na rasvjetljavanju dogadaja koji je policijskim službenicima prijavljen dana 20.05.2020.godine, kada je pronađeno beživotno tijelo lica G.M iz Nikšića u prostorijama njegove porodiče kuće u mjestu Rastoci, utvrdili sve relevantne činjenice i okolnosti pod kojima je nasilnim putem lišen života počivši G.M. na krajnje svirepi podmukao način, što je ujedno ed strane nadležnog državnog tužilaštva kvalifikovano kao teško ubistvo iz čl.144 Krivičnog zakonika CG.

"Tokom sprovedene istrage na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i utvrđivanja identiteta počinioca ovog zločina, policijski službenici Uprave policije su preduzimajuči opsežne aktivnosti, koje obuhvataju sve neophodne operativno-procesne mjere i radnje, nakon nešto više od 7 dana posvećenog, istrajnog i odlučnog rada policijskih službenika i cjelokupnog kapaciteta Uprave policije, identifikovali, locirali i lišili slobode izvršioca ovog krivičnog djela, a radi se o licu A.M. rođen 1983.godine iz Nikšića", rekao je Goranović.

Dodajući da koordinisanim radnjama između postupajućeg tužilaštva. policijskih službenika Centra bezbjednosti Nikšić i nadležnog Suda, izvršeno je pretresanje na više lokacija koje pripadaju osumnjiċenom A.M. a kojom prilikom su kroz usku saradnju sa službenicima Sektora kriminalističke policije i Forenzičkog centra, pronadeni, markirani i izuzeti dokazi tj. predmeti i tragovi koji potiču sa lica mjesta krivičnog djela ili su nastali izvršenjem krivičnog djela.

"Sprovedenom kriminalističkom obradom nad osumnjičenim A.M. iz Nikšića, policijski službenici su tom prilikom obezbijedili i personalne dokaze počinioca koji je u potpunosti priznao izvršenje ovog zločina, dok je izvršenom pretragom šireg lica mjesta pronađeno i izuzeto sredstvo izvršenja ovog krivičnog djela, a koje je odbačeno od strane počinioca nakon počinjenog krivičnog djela. Nakon izvedenih policijsko-tužilačkih mjera i radnji u ovoj fazi istrage, utvrdeno je da je dana 20.05.2020.godine, u ranim jutarnjim časovima, osumnjičeni A.M. koristeći svoje vozilo došao u blizini kuće počivčeg, a prethodno dobro poznavajući običaje i navike oštećenog, ušao u kuću Gardaševića i nakon krađe verbalne rasprave sa istim, koristeći podesno sredstvo - manju sjekiru, istom nanio više udaraca u prijedjelu glave G.M. kao i najmanje jedan udarac nožem u prijedjelu vrata. Od posljedica sveukupno nanešenih povreda G.M. je podlegao na licu mjesta. Nakon počinjenog zločina. učinilac je preduzeo više radnji u cilju skrivanja svog identiteta u smislu odbacanja sredstva izvršenja krivičnog djela, zatim skrivanja garderobe koja je koriščena tokom ovog dogadaja i drugih radnji. Osumnjičeni je dana 27.05.2020.godine nakon lišenja slobode sproveden nadležnom državnom tužilaštvu uz poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave podnešene protiv NN počinoca, kojem je nakon saslušanja od strane nadležnog tužilaštva donešeno Rješenje o zadržavanju. Na kraju želim da izrazim svoje saosjećanje sa porodicom Gardašević u vezi njihovog gubitka, i poručim javnosti Crne Gore da će policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić i Uprave policije u cjelini, sa najvećim stepenom odgovornosti i profesionalne dosljednosti I dalje preduzimati mjere i radnje, prvenstveno na zaštiti lične i imovinske sigurosti gradana, a zatim i na otkrivanju identiteta i procesuiranju svih počinioca krivičnih djela", saopštio je Goranović.

Rukovodilac sektora krvnih delikata UP Lazar Šćepanović saopštio je da je to krivično djelo prema kvalifikatornim okolnostima i samom načinu izvršenja izvršeno je na svirep i podmukao način, kvalifikovano je kao Teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 KZ CG.

"Osumnjičeni A.M. je dobro poznavao navike i prilike oštećenog, a što potvrđuju i činjenice koje su izvedene u samoj fazi izviđaja, i to da je oštećeni omogućio da uđe u njegovu kuću samo ono lice koje je dobro poznavao jer je objekat obezbijeđen blind vratima a koja su bila prethodno zaključana. Ove činjenice su u dijelu olakšale i suzile krug lica koja su bila predmet kriminalističke obrade. U odnosu na motiv izvršenja ovog krivičnog djela ne možemo iznositi više detalja zbog daljeg toka krivičnog postupka ali možemo naglasiti da su žrtva i izvršilac imali određene zajedničke nedozvoljene aktivnosti što je imalo za posledicu eskalaciju sukoba između izvršioca i žrtve a koja je rezultirala izvršenjem ovog krivičnog djela. Osumnjičeni i oštećeni su od ranije poznati policiji kao izvršioci heterogenih krivičnih djela. Radeći na rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela, od same prijave događaja na raspolaganju službenicima CB Nikšić stavljeni su svi kapaciteti i materijalno- tehnički resursi Uprave policije, uključujući službenike Sektora kriminalističke policije, Forenzičkog centra iz Danilovgrada, kao i tokom vršenja uviđaja angažovani su od strane postupajućeg tužioca i vještaci medicinske struke koji su u stalnoj komunikaciji sa policijskim službenicima bili kooperativni i dali su značajan doprinos rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela. Tokom izviđaja preduzeto je niz mjera i radnji, a uzimajući u obzir da je sami uviđaj trajao 5 dana, izuzet je veliki broj tragova sa lica mjesta i drugih lokacija koji su povezani sa licem mjesta, a sprovodile su se i analize telekomunikacija Izuzet je video nadzor sa više objekata u užem i širem licu mjesta kao i gradskom jezgru i prikupljena su obavještenja od više od 100 građana. Važno je istaći radi sveukupne javnosti obzirom na to da je ovo krivično djelo izazvalo uznemirenost građana Nikšića, da su službenici Uprave policije u roku od 6 dana prikupili i obezbijedili materijalne i personalne dokaze i ovom prilikom pokazali da bili na visini postavljenog zadatka. Na kraju želim da se zahvalim porodici oštećenog koja je iskazala povjerenje u nadležne organe i pokazala strpljenje i toleranciju i istakao bih odnos njihove saradnje i kooperativnosti," naveo je Šćepanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.