Foto: CIRT

Centar za istraživanje i razvoj truizma

"Pozdravljamo selektivno otvaranje granica, ne smijemo dozvoliti povratak epidemije"

Centar za istraživanje i razvoj turizma (CIRT) poručio je da pozdravlja selektivno otvaranje granica jer od ekonomije mora biti važnije zdravlje građana, i saopštio da vlasti Srbije pred svaku turističku sezonu vode negativnu politiku prema Crnoj Gori.

"Podržavamo ublažavanje mjera i otvaranje granica onim državama koje su se u prethodnom periodu uspješno borile sa širenjem virusa, a sve u cilju podsticanja ekonomije kroz turistička kretanja i dolazak inostranih turista", naveli su iz CIRT-a.

Ističu da turizam jeste osnovna grana privredna grana naše države, ali Crnoj Gori na prvom mjestu mora biti bezbijednost i zdravlje svih njenih građana kada je u pitanju epidemiološka situacija sa Covid-19.

Poručili su da kao država i društvo ne smijemo dozvoliti da se prethodni uspješan rad u suzbijanju epidemije ugrozi na način da se virus potencijalno uveze iz država u kojima epidemiološka situacija s virusom još uvijek nije u potpunosti pod kontrolom. 

"Crna Gore je danas prepoznata kao "Corona Free" destinacija koja je bezbijedna i epidemiološki sigurna za sve posjetioce. Ova činjenica će nas u narednom periodu, pored svih drugih prirodnih i kulturnih vrijednosti koje kao država posjedujemo, pozicionirati na sam vrh globalne turističke mape. Kada su u pitanju turistička putovanja, osjećaj bezbjednosti turiste i činjenica da putuje u sigurnu destinaciju su oduvjek bili i biće odlučujući faktor u odabiru destinacije", istakli su u CIRT-u.

Kazali su da povodom aktuelnih izjava državnog vrha susjedne Srbije, stava su da takve izjave prije svega treba tumačiti u svijetlu predstojećih izbora u Srbiji. 

"Retorika kojom se tamošnji političari služe jasno indicira kreiranje „fiktivnog spoljnog neprijatelja“ srpskog naroda kome je potrebna zaštita. Odgovorno vođenje politike ne smije da se vodi krilaticom „Cilj opravdava sredstva“. Seljenje epidemiološkog pitanja na politički teren i kvalifikacija srpskih državljana kao „nepoželjnih“ u Crnoj Gori mogu biti veoma opasni po odnos između dva naroda", objasnili su oni.

Zaključili su da se pred početak svake sezone vodi negativna politika prema Crnoj Gori iz Srbije, i da pored toga vrh turističih posjeta čine turisti iz Srbije, i da se u CIRT-u nadaju da će tako biti i ove godine ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.