Marković:  Izvještaj Freedom Housea se dominatno oslanja na interpretacije lokalnih analitičara
Duško Marković, foto: Vlada CG

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu

Marković: Izvještaj Freedom Housea se dominatno oslanja na interpretacije lokalnih analitičara

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas na Premijerskom satu da Vlada pažljivo analizira sve ocjene sa međunarodnih adresa, pa je na taj način postupila i sa nedavnim Izvještajem Freedom Housea premda je riječ o dominantno interpretacijama lokalnih analitičara

"U konkretnom slučaju, ne možemo se saglasiti sa datim ocjenama, niti smatramo da su odraz konsenzusa međunarodnih adresa. Kod izvještaja koji se dominantno oslanjaju na ocjene i interpretacije lokalnih analitičara, uvijek postoji mogućnost neprecizno utvrđenog ili uopšte neutvrđenog činjeničnog stanja, pa samim tim i pogrešnog zaključivanja. Takođe, u ovakvim izvještajima primjenjuju se numerički modeli koji za 1/10 poena neku zemlju spuste ili podignu na skali za cijelih nekoliko mjesta. Pa i pored svega toga, u Vladi ne potcjenjujemo nijednu ocjenu ili izvještaj, niti ignorišemo probleme na koje je ukazano. I baš kroz analizu tog izvještaja, a onda i Vaših stavova i obrazloženja, ubijeđen sam da jezik istine, objektivnosti i zakona mora ostati jedini relevantan. Kako na tlu naše države, tako i u komunikaciji s našim međunarodnim partnerima. Ono što je nesporna činjenica jeste da je ova Vlada u potpunosti posvećena nastavku reformi i napretku na putu evropske integracije, te očuvanju stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, o čemu svjedoče ostvareni rezultati tokom cijelog mandata“ – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije.

Marković je rekao da nije manir njegove Vlade da okreće leđa problemima i izazovima već a u otvorenom razgovoru pokuša da pronađe najbolje rješenje, kao što je to radila i do sada.

"Upravo iz opredjeljenja da slušamo savjete i usvajamo smjernice, bivajući svjesni mogućih zloupotreba i konstantnog politikanstva, odlučili smo da budemo prva država koja će sve vrste izvještaja Evropske komisije učiniti javno dostupim. Nijesmo to radili zbog toga što nas je strah, nego zbog toga što smo procijenili da je to pametno.Naše društvo treba da bude svjesno sistemskih nedostatnosti, i da zajednički pristupa rješavanju aktuelnih problema. Vladavina prava nije obaveza koju jednokratno treba ispuniti, ili forsirati kada to nalažu kratkoročni interesi. Ona je sistem vrijednosti koji se neprekidno demonstrira i neprekidno razvija, da bi se na njegovim temeljima razvijalo i cijelo društvo. A mi vladavinu prava i demokratski potencijal pokazujemo i u svim drugim pitanjima, bez obzira da li se radi o slobodi vjeroispovijesti, evropskoj agendi ili pripremi izbora. Polazeći od suštinskih ciljeva i interesa građana i države, pokrenuli smo i dijalog u okviru Inicijative Savez za Evropu, kako bismo doprinijeli društvenoj koheziji i jačanju demokratije“ – kazao je predsjednik Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.