I evropski agenti od 1. jula čuvaju crnogorske granice
Ilustracija

Savjet EU potvrdio sporazum između Fronteksa i Crne Gore

I evropski agenti od 1. jula čuvaju crnogorske granice

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) od 1. jula ove godine, patroliraće zajedno sa crnogorskom policijom duž državne granice. To je predviđeno sporazumom koji je danas potvrdio Savjet EU u Briselu.

Kako je saopšteno, Evropska unija će pružiti Crnoj Gori ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

"Ove aktivnosti usmjerene su na rješavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala, a mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici – navedeno je u odluci Savjeta EU, prenosi Pobjeda.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinske važnosti za rješavanje zajedničkih migracijskih izazova sa kojima smo suočeni. Danas sklopljeni sporazumi o saradnji na upravljanju granicom sa Crnom Gorom i Srbijom važan su dio naše ukupne strategije za upravljanje granicama" – kazao je danas vice premijer, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Timovi graničnika, policijskih službenika i, kako se navodi u dokumentu, drugog relevantnog osoblja država članica učesnica, uključujući granične policijske službenike ili drugo relevantno osoblje koje su države članice EU uputile Fronteksu radi njihovog raspoređivanja tokom neke akcije, biće ovlašćeni da obavljaju zadatke i primjenjuju izvršna ovlašćenja koja su potrebna za kontrolu granice i operacije vraćanja, poštujući pritom zakone Crne Gore.

"Članovi tima mogu obavljati zadatke i primjenjivati ovlašćenja na teritoriji Crne Gore samo na osnovu instrukcija i, po pravilu, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore. Crna Gora prema potrebi izdaje instrukcije timu u skladu sa operativnim planom. Crna Gora može ovlastiti članove tima da postupaju u njeno ime" - kaže se u dokumentu.

Fronteks, prema Sporazmu, može, preko svog koordinatora, saopštiti Crnoj Gori svoje stavove o instrukcijama koje su izdate timu. U tom slučaju Crna Gora uzima te stavove u obzir i postupa u skladu sa njima koliko je to moguće.

Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene svojih ovlašćenja, kaže se predlogu, članovi tima mogu nositi službeno oružje, municiju i opremu.

"Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene svojih ovlašćenja članovima tima se odobrava primijena sile, uključujući službeno oružje, municiju i opremu, uz saglasnost matične države članice i Crne Gore, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore. Crna Gora može odobriti članovima tima da primjenjuju silu u odsustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore" - navodi se u dokumentu.

Kao jedan od razloga za potpisivanje sporazuma, navodi se da on predstavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja, što je nepredvidivog karaktera i zahtijeva blagovremeno i stručno reagovanje.

Imunitet Agenata

Agenti Fronteksa će, prema usvojenom sporazumu, u Crnoj Gori imati imunitet i neće moći biti uhapšeni, krivično gonjeni, niti će plaćati porez ili svjedoćiti na sudu.

"Članovi tima ne mogu biti podvrgnuti bilo kakvom obliku hapšenja ili zadržavanja. Članovi tima uživaju imunitet od krivičnog sudstva u Crnoj Gori u svim okolnostima. Privilegije koje uživaju članovi tima i imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore ne izuzimaju ih od krivičnog sudstva matične države članice. Matična država članica može članovima tima prema potrebi ukinuti imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore. Takvo ukidanje uvijek mora biti izričito" - navodi se u Sporazumu.

Prema usvojenom sporazumu, agentima Fronteksa neće moći ni da se pregleda lični prtljag prilikom dolaska u Crnu Goru.

"Lični prtljag članova tima izuzet je od pregleda sve dok postoje ozbiljni razlozi za pretpostavku da sadrži predmete koji nijesu namijenjeni ličnoj upotrebi članova tima ili predmete čiji je uvoz ili izvoz zabranjen zakonom ili uslovljen propisima Crne Gore o karantinu. Pregled takvog ličnog prtljaga vrši se isključivo u prisustvu dotičnih članova tima ili ovlašćenog predstavnika Agencije" - kaže se u dokumentu.

Obezbjeđivali granice između Grčke i Makedonije i Hrvatske i Srbije

Agenti Fronteksa do sada su obezbjeđivali, tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine, makedonsko-grčku, i granicu između Hrvatske i Srbije. Srbija je, prema pisanju tamošnjih medija, odbila davanje imuniteta agentima fronteksa, te još uvijek nije potpisala sporazum sa tom evropskom Agencijom.

Osnovni posao ove Agencije je da pomaže graničarima iz raznih zemalja EU, da rade zajedno na čuvanju spoljnih granica Evropske unije od ilegalnih migranta, ali i krijumčarenja ljudi. Istovremeno i njihov delokrug ulazi i praćenje terorističkih grupa, pa tako mogu osobe za koje procijene da predstvaljaju opasnost, proslijediti Europolu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.