Evo koliko vode treba da pijete dnevno
Ilustracija

Evo koliko vode treba da pijete dnevno

Šta se dešava kada trenirate visokim intenzitetom, na visokim temperaturama, da li se unos tečnosti povećava, kako da se rehidrirate nakon treninga, da li ispijanje hladnije vode može da ubrza mršavljenje?

Osoba koja ima masu tijela 75 kg u svom sastavu ima oko 45 l vode, što znači da oko 2/3 čovjekove težine otpada na vodu. U mišiću je voda zastupljena sa 75 odsto, u moždanom tkivu oko 80 odsto u masnom oko 10 odsto.. Veća količina vode je unutar ćelija, a oko 1/4 je vanćelijska voda.

Ako pogledamo prošlogodišnje istraživanje o konzumiranju vode, odnosno tečnosti generalno u cijelom svijetu, možemo da zaključimo da njemački građani unose najviše tečnosti u Evropi i to 2446 ml, dok su na svijetu najbolje hidrirani u Indoneziji sa 2765 ml. Sa druge strane najmanji unos tečnosti u Evropi imaju Francuzi sa 1570 ml, dok su ubjedljivo najlošije hidrirani građani Kine sa svega 1332 ml tečnosti dnevno. Svako mora da bude odgovoran prema sebi i svom zdravlju i da pije neophodnu količinu tečnosti a to je oko 2600 ml dnevno.

Unos tečnosti kod rekreativaca mora da bude konstantan, prije treninga, za vrijeme treninga i nakon treninga. Ako se prije treninga ne uzme dovoljna količina tečnosti, taj deficit se više ne može da nadoknadi, pogotovo ne konzumiranjem veće količine u toku treninga. Suština je da tijelo konstantno ima dovoljnu količinu vode.

Treninzi rekreativaca uglavnom traju od 60 minuta do 90 minuta, da bi tijelo bilo adekvatno hidrirano u toku treninga potrebno je da popijete od 560 ml - 1830 ml, što zavisi od intenziteta aktivnosti. Tu količinu treba da pijete u određenim vremenskim razmacima, a ne odjednom. Vodu treba da pijete i ukoliko ne osjetite žeđ, najbolje je na svakih 10 minuta uzeti po par gutljaja, time sigurno nećete da dospijete u fazu dehidracije i bićete sigurni da ste uzeli dovoljno tečnosti.

Rehidracija je faza obnavljanja tečnosti, veoma bitna faza u kojoj zahvaljujući vodi ili nekom drugom piću za rehidraciju potpomažemo:

1. nadoknadu izgubljene tečnosti

2. nadoknadu izgubljenih ključnih elektrolita (Na, K)

3. obnovu rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen).

Temperatura vode koja se preporučuje za korišćenje je od +4C do +10C i leti a i zimi. Ukoliko imate za cilj redukciju tjelesnih masti, znajte da konzumiranje hladnije vode pola sata prije obroka može da ubrza vaš metabolizam, ta voda ne smije biti hladnija od +4C. Ubrzavanje metabolizma se ostvaruje uslijed povećane aktivnosti simpatikusa i utroška energije potrebne za zagrijavanje vode u digestivnom traktu, na dnevnom nivou to je oko 100 kcal, što svakako nije zanemarljivo ako gledate ukupnu godišnju potrošnju.

Bendžamin Frenklin je rekao: ''Tek kada je bunar prazan, shvatimo koliko nam je voda važna.“

 

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.