SZO: Zemlje mogu da se suoče sa porastom broja zaraženih koronavirusom i prije drugog talasa infekcije
Ilustracija

SZO: Zemlje mogu da se suoče sa porastom broja zaraženih koronavirusom i prije drugog talasa infekcije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi se zemlje mogle da se suoče sa drugim porastom broja zaraženih koronavirusom i prije nego što nastupi drugi talas infekcije.

Šef programa SZO dr Majk Rajan ukazao je da bi pretpostavka da se drugi porast broja zaraženih u zemljama koje su zabilježile pad infekcije mogao da pojavi tek kasnije ove godine, u jesen ili zimu, mogla da bude pogrešna.

"Kada govorimo o drugom talasu, često se misli da će prvi talas, odnosno bolest sama po sebi da pređe na vrlo nizak nivo zaraznosti, a zatim da se ponovo javi za par mjeseci", rekao je Rajan.

„Ali moramo da budemo svjesni i činjenice da bolest može da dostigne svoj vrhunac u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo da će da se desi da zabilježeni pad nastavlja da ide silaznom putanjom i jednostavno nestane".

"Slični obrasci su se odigrali i tokom drugih pandemija u prošlosti", dodao je Rajan.

"SZO je upozorio Sjevernu Ameriku, Jugoistočnu Aziju, Evropu i druge regione na prebrzo ukidanje ograničenja uvedenih zbog koronavirusa, jer bi to moglo da rezultira ubrzanom pojavom novih klastera", rekao je on.

U Sjedinjenim Državama, predsjednik Trump je prošle nedjelje rekao da neće da dođe do zatvaranja u SAD ukoliko dođe do drugog talasa, prenosi Washington post.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.