Vladika Joanikije

Vladika Joanikije poručio predsjedniku da sve više liči na Pavelića

"Đukanović nam je ponudio da izbrišemo svoju istoriju"

"Milo Đukanović nam je ponudio da likvidiramo sami sebe i da izbrišemo svoju istoriju. To što je ponudio nije samo pitanje imena. Kada se mijenja nekome ime, mijenja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelj. Zapravo, dobili smo od predsjednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije", saopštio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije povodom Đukanovićeve izjave da je dao ponudu Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se napravi „crkva za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori“, jer će se u suprotnom praviti — crkva nacionalnih Crnogoraca.

"Gospodin Đukanović nije vidio litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, crkve, koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednoga vjernika. Niti briše bilo čiju nacionalnost i bilo čije nacionalno osjećanje. Gopodin Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta – crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo. Smeta samo kad se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi. Ti elementi proustašstva nama smetaju jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsjednika Đukanovića koji sve više nažalost liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovjekom!“

Joanikije kaže da Đukanović želi da diktira SPC iako nije kršten niti mu to po Ustavu pripada.

"Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti crkve i države, i prema tome vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovjek ne vidi da radi jedan ćorav posao koji samo izaziva probleme. Ja sam svakako sada na tapetu, postao sam ’neprijatelj Crne Gore‘ do te mjere da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu. A upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi“, dodaje vladika.

Izvor: Sputnjik

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.