Švedska dobila prvu javnu mobilnu 5G mrežu
Ilustracija

Švedska dobila prvu javnu mobilnu 5G mrežu

Švedska je dobila prvu javnu mobilnu mrežu nove generacije (5G), objavila je grupa Tele2, koja je tako pretekla konkurentske kompanije Teliju i Ericsson.

Potrošači u Stokholmu mogu tako od nedjelje da pretražuju internet 5G brzinom, dok će oni u Geteborgu i Malmeu morati da sačekaju do 24. juna, prenosi SEEbiz.

Nakon toga Tele2 će da širi postepeno mrežu i na ostatak zemlje.

Većina pametnih telefona još nema kapacitet za 5G brzinu. Mreža nove generacije omogućava brzinu internet pretraživanja od jednog gigabita po sekundi, što znači da je čak četiri puta brža od današnje 4G mreže, podsjetili su iz Tele2.

Kompanija je aktivirala 5G mrežu dan prije konkurenata Telije i Ericssona koji to planiraju da naprave u ponedjeljak, piše list Dagens Niheter.

 

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.