Turističke agencije mogu da zadrže avans za sva putovanja zakazana od 1. marta, za Ruse ne treba viza
Ilustracija

Turističke agencije mogu da zadrže avans za sva putovanja zakazana od 1. marta, za Ruse ne treba viza

U sklopu mjera za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 na privrednu djelatnost Crne Gore, Vlada je utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Ocijenjeno je neophodnim da se drugačije uredi pružanje usluga turističkih agencija koje su u potpunosti zaustavljene za vrijeme trajanja pandemije, kako bi se sa finansijskog aspekta stvorili uslovi za što brži nastavak njihovih privrednih aktivnosti.

"Predloženim dopunama Zakona predviđena je mogućnost da turističke agencije zadrže avans – depozit uplaćen od strane klijenata za sva putovanja koja su bila zakazana u periodu od 1. marta 2020. godine a koja su otkazana zbog globalne pandemije. Turistički vaučer bi predstavljao garanciju da putnik može da izabere novi datum putovanja za isti ili neki drugi aranžman", saopšteno je iz Vlade.

Kako pojašnjavaju,Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu u značajnoj mjeri bi se pomoglo turističkim agencijama sa aspekta održavanja likvidnosti i ublažavanje negativnih efekata pandemije bolesti COVID-19, a s druge strane, stvorili bi se uslovi da se otkazana putovanja ipak realizuju u drugom terminu.

U cilju oživljavanja turističke privrede nakon pandemije korona virusa, Vlada je donijela odluke o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Republike Jermenije, Republike Kazahstan i Ruske Federacije.

"Privremeno oslobađanje će važiti za period od dana ukidanja privremenih mjera kojima se zabranjuje ulazak stranaca u Crnu Goru i međunarodni saobraćaj do 31. oktobra 2020. godine", saopšteno je.

Osim toga, Vlada je usvojila Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja kojom je propisano da se potraživanja nastala u martu, aprilu i maju 2020. godine, čija je naplata odložena za 90 dana od dana dospjeća, plaćaju u 24 jednake rate, od dana dospjeća obaveze.

"Uredbom se pruža podrška poreskim obveznicima u cilju prevazilaženja problema u poslovanju nastalih usljed negativnih efekata izazvanih epidemijom zarazne bolesti Covid 19. Imajući u vidu da pravna, fizička lica i preduzetnici, usled novonastale situacije skoro tri mjeseca nijesu obavljali djelatnost za koju su registrovani ili su poslovali u manjem obimu, ocijenjeno je da ta lica nijesu u mogućnosti da dospjele obaveze izmire ni nakon isteka roka od 90 dana", pojašnjavaju iz Vlade.

Usvojena je Informacija o zahtjevima za oslobađanje plaćanja zakupnine zakupcima, koji obavljaju svoje djelatnosti u prostorijama obrazovno-vaspitnih ustanova na osnovu ugovora o zakupu.

"Tim povodom, Vlada je dala saglasnost obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, koje imaju zaključene ugovore o zakupima da zakupce oslobode od plaćanja zakupnine na period od 16. marta do 1. juna 2020. godine. U Informaciji je navedeno da su, usljed novonastale situacije izazvane pandemijom bolesti izazvane virusom COVID-19 i mjerama koje je donijelo Nacionalno kordinaciono tijelo, mnoge stomatološke ordinacije, sportski klubovi i mali privredni subjekti su se našli u situaciji da imaju otežano ostvarivanje redovnih mjesečnih primanja", saopšteno je.

U skladu sa Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2018 – 2020, Vlada je utvrdila Predlog zakona o kontroli izvoza roba dvostruke namjene.

"Donošenju ovog akta pristupilo se radi daljeg usklađivanja sa međunarodnim standardima i odgovarajućom Uredbom EU kojom se uspostavlja režim Zajednice za kontrolu izvoza, transporta, brokeringa i tranzita robe dvostruke namjene, a koja čini sastavni dio zajedničke trgovinske politike.Cilj Predloga zakona, pored usaglašavanja nacionalnog sa EU zakonodavstvom, jeste i pružanje podrške opštim ciljevima politike EU kako su utvrđeni u članu 3. Ugovora o Evropskoj uniji, tj. „doprinijeti miru i sigurnosti, slobodnoj i poštenoj trgovini te borbi protiv terorizma i zaštiti ljudskih prava”",pojašnjavaju iz Vlade.

Njime će se kako se dodaje, osigurati i da Crna Gora odgovorno postupa u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, posebno u pogledu neširenja oružja za masovno uništenje.

Osim toga, Predlogom će se pojačati napori Crne Gore za sprečavanje nedržavnih subjekata da ostvare pristup osjetljivoj robi, čime će se doprinijeti borbi protiv terorizma.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.