Rakočević: Za skrnavljenje državnih simbola kazne moraju biti oštrije
Velimir Rakočević

Skrnavljenje zastave u BP

Rakočević: Za skrnavljenje državnih simbola kazne moraju biti oštrije

Za skrnavljenje državnih simbola, kakvo se prije par dana dogodilo u Bijelom Polju, kazne moraju biti oštrije, smatra kriminolog Velimir Rakočević. Kako navodi za NOVU M, riječ je o ekstremnom nasilju koje udara na temelje i države i savremenog drustva.

Skrnavljenje crnogorske zastave u Bijelom Polju ne samo da je teško krivično djelo, već predstavlja i neprihvatljiv vandalizam za moderno doba, ocijenio za NOVU M profesor na Pravnom fakultetu kriminolog Velimir Rakočević. Država, kaže, ne smije dozvoliti takav huliganizam prema nečem što je svetinja.

"Ovdje se radi o nečem sto je toliko destruktivno, što urušava temeljne vrijednosti, udara u temelje naše države, a to je bogatstvo različitosti kroz povezivanje kultura, vjera, nacija, postajemo bolji, tako dobijamo na kvalitetu, a ne gubimo na identitetu i samostalnosti", navodi Rakočević.

Posrijedi je, kako kaže, ekstremno nasilje koje udara na temlje i države i savremenog društva.

"Stoga ove slučajeve treba sankcionisati maksimalno.Imajući u vidu da se radi o najtežim oblicima ugrožavanja simbola državnih odnosno ugrožavanja ugleda države, i polazeći od toga da je zaprijećena novčana ili kazna zatvora do godinu, mišljenja sam da su to preblage sankcije, imajući u vidu težinu ugrožavanja i značaj zaštićenog dobra", kaže on.

Jer veoma je važno, napominje Rakočević, da Crna Gora očuva svoj identitet ali i najvažnije vrijednosti po kojima smo bili prepoznati kao što su multikulturalizam, tolerancija i sklad i suživot svih vjera i nacija.

"Mi smo država koja ima izuzetan ugled, poštovanje, to se ogleda i kroz prijem u najznačajnije asocijacije na svijetu i objektivno vrednovanje nam daje za pravo da država prije svega uživa ugled, a onda i mi i ćast i ugled u tom kontekstu", kazao je Rakočević-

Vandalizam u Bijelom Polju kada je sa gradske rasvjete na Trgu slobode skinuto i polomljeno 13 crnogorskih zastava ranije su osudili i direktor policije Veselin Veljovic, premijer Duško Marković, opština Bijelo Polje, te brojne politčike parije, NVO i građani.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.