SD odlaže Kongres, resori zdravlja i prosvjete izvanredno reagovali na krizu
Socijaldemokrate

Pozvali građane da ne "spuštaju gard"

SD odlaže Kongres, resori zdravlja i prosvjete izvanredno reagovali na krizu

Kongres Socijaldemokrata Crne Gore, zakazan za 30. maj 2020. godine, odgađa se do daljnjeg zbog epidemiološke situacije, naveli su iz te partije.

"Resori zdravlja i prosvjete dali su izvanredan odgovor na epidemiološku krizu, dok je Skupština u fokus svog djelovanja stavila diskusiju oko koncipiranja neophodnih  mjera za saniranje negativnih posljedica epidemije. Formiran je Centralni izborni štab partije, u susret predstojećim parlamentarnim izborima", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su uslijed epidemiološke situacije donijeli odluku o odlaganju II Kongresa partije koji je bio zakazan za 30. maj 2020. godine.

Konstatovano je i da je značajan dio predkongresnih aktivnosti uspješno završen.

"Na sjednici Predsjedništva konstatovano je posebno zadovoljstvo radom Skupštine Crne Gore, kao i dva resora kojima upravljaju funkcioneri partije, zdravstva i prosvjete. Skupština je nesmetano obavljala sve poslove iz svoje nadležnosti, u skladu sa mjerama nadležnih. Održano je gotovo dvadeset sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine kojima su prisustvovali predstavnici 72 od ukupno 81 poslanika, a na koje su pozivani i predstavnici Vlade, privrede, sindikata i finansijskih institucija kao relevantni sagovornici na teme koje su se ticale aktuelne situacije u vezi sa epidemijom novog korona virusa", poručili su iz SD-a.

Ističu da se trenutno održavaju sjednice Skupštine na kojima se raspravlja o ublažavanju socio-ekonomskih posljedica koronavirusa.

Na sjednici Predsjedništa pohvaljen je rezultat koji su ostvarili ministrstva prosvjete i zdravlja kojima rukovode pripadnici SD-a.

Istaknuto je da je zdravstveni sistem Crne Gore, na čelu sa ministrom Kenanom Hrapovićem, na izvanredan način odgovorio izazovu epidemije novog korona virusa sa kojim se na ovaj način nijesu uspjele suočiti ni mnogo bogatije i razvijenije države od Crne Gore. 

"Uostalom, pohvale za takav uspjeh su stigle sa svih relevantnih međunarodnih adresa. Ministarstvo prosvjete je, za nezamislivo kratak vremenski period, realizovalo projekat UčiDoma koji je svim učenicima u Crnoj Gori omogućio da zadrže kontinuitet nastave iz svojih domova. Ovaj projekat, koji za tako kratko vrijeme nijesu realizovali ni neki mnogo napredniji sistemi od crnogorskog, omogućio je istovremeno i brigu o zdravlju naših najmlađih, njihovih porodica, kao i njihovih profesora, ali i redovno odvijanje nastave na izuzetno kvalitetan način. Osim toga, uprkos izazovima aktuelne situacije, krenulo se u realizaciju digitalizacije obrazovanja, te nabavljanje višemilionske računarske i druge opreme", kazale su Socijaldemokrate.

Na sjednici Predsjedništva, a u susret predstojećim parlamentarnim izborima očekivanim na jesen ove godine, formiran je Centralni izborni štab čijim je formiranjem partija ušla u izborni režim rada.

"Analizirajući aktuelnu političku i bezbjednosnu situaciju, konstatovana je zabrinutost zbog porasta tenzija u Crnoj Gori uslovljenih manipulacijama ličnim osjećanjima građana, uključujući i održavanja zabranjenih javnih skupova koji predstavljaju veliki epidemiološki rizik i prijete da ugroze sve ono što je crnogorsko društvo do sad postiglo u borbi protiv korona virusa", ističu iz SD-a.

Predsjedništvo Socijaldemokrata osudilo je napade na građane koji su zasnovani na vjerskoj, nacionalnoj ili političkoj osnovi, kao i skrnavljenje spomenika koji svjedoče antifašističkom utemeljenju Crne Gore, uz poziv nadležnim organima da u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, kazne počinioce istih, time jasno stavljajući do znanja svima da u Crnoj Gori ne smije biti ugroženih i da je naša najveća svetinja građanska, evropska, sekularna,  multivjerska, multinacionalna, antifašistička Crna Gora.

Na kraju su uputili poziv svim građanima i relevantnim subjektima da, imajući u vidu ozbiljnost epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, uprkos izvanrednim rezultatima koje postižemo, poštuju mjere nadležnih organa, kako bismo što prije u potpunosti pobijedili nevidljivog neprijatelja.

"Takođe, svim građanima i relevantnim subjektima, Predsjedništvo SD CG upućuje poziv na suzdržavanje od širenja tenzija, vjerujući da je dijalog, kao što je to uvijek do sad bilo, jedino i najbolje rješenje za sve u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.