Direktorica laboratorije u Vuhanu negira odgovornost za širenje virusa
Foto: EPA

Direktorica laboratorije u Vuhanu negira odgovornost za širenje virusa

Institut za virologiju u Vuhanu, u koji Sjedinjene Američke Države upiru prstom kao u izvor širenja zaraze, ima tri živa soja koronavirusa od slijepog miša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2, rekla je direktorica instituta.

Veći broj naučnika smatra da je novi koronavirus na čovjeka prešao s neke životinje. Za to se krivi takozvana mokra pijaca u Vuhanu, jer se na njoj prodaju žive divlje životinje.

Međutim, na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se Institut za virologiju, što već mjesecima podstiče teoriju da je virus pobjegao iz te institucije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je početkom maja spomenuo istragu kako bi se utvrdilo da li ova teorija ima osnova, iako se za nju do sada nijesu pojavili nikakvi dokazi.

Vang Janji, direktorka instituta u Vuhanu, rekla je za televiziju CGTN da su te sumnje "čista izmišljotina".

"Kao i svi, nijesmo znali ni da virus postoji", rekla je Vang u razgovoru koji je objavljen u subotu uveče, a snimljen 13. maja, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.