Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u pojasu Gaze
Ilustracija

Strahuje se od širenja zaraze

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u pojasu Gaze

U gusto naseljenom pojasu Gaze u subotu je zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a strahuje se da bi širenje zaraze moglo da parališe preopterećeni zdravstveni sistem te palestinske teritorije.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je preminula žena (77), koja je imala i druge zdravstvene tegobe. Ona je po dolasku iz Egipta bila smještena u posebnu poljsku bolnicu kraj graničnog prelaza Rafa, prenosi Beta.

Vlasti Gaze predvođene ekstremističkim Hamasom prijavile su 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 55.

Svi zaraženi su u karantinu ili u prostorijama za izolaciju, u koje se smještaju pristigli iz inostranstva. Hamas je sredinom marta uveo obavezni karantin u hotelima, školama i na klinikama za sve koji se vraćaju preko Izraela i Egipta.

Zdravstveni sistem u Gazi preopterećen je zbog izraelske i egipatske blokade te teritorije, unutrašnjih palestinskih podjela i tri rata, kao i zbog povremenih sukoba Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija.

U tom pojasu u kojem živi dva miliona stanovnika postoji nešto više od 60 respiratora, dok je nestašica ljekova hronična.

Zbog nedavnog rasta broja zaraženih Hamas je objavio da se do kraja juna zatvaraju sve granice Gaze za povratak stanovnika.

Ipak, u petak su širom pojasa Gaze bile otvorene džamije, za tradicionalne molitve u podne.

Vlasti su navele da je djelimično otvaranje džamija posle gotovo dva mjeseca usledilo posle relativnog uspjeha u sprječavanju širenja zaraze.

Škole i sale za venčanja su i dalje zatvorene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi navelo je da javni i zabavni parkovi neće biti otvoreni zbog praznika Ramazanski bajarama koji označava kraj Svetog mjeseca posta u islamu i počinje u nedelju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.