Snežana Kaluđerović, Foto: CGO

U CGO-u pozvali Vladu da reaguje

"Izvjesno je da će Nikolić biti rektor, od Univerziteta napravio vojničku instituciju"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog sasvim izvjesnog izbora Danila Nikolića za novi mandat rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) u periodu 2020 – 2023. godine. Činjenica da je on i jedini kandidat o kojem će se uskoro izjasniti Senat UCG govori slikovito i o nivou demokratičnosti i kompetitivnosti na samom UCG. U saopštenju koje je potpisala viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović pozvali su Vladu Crne Gore da objasni zašto se skrivaju finansije UCG.

U toku prvog mandata, po nalazima CGO-a, rektor Nikolić nije doprinio da se UCG pozicionira kao transparentna ustanova koja ažurno i sadržajno odgovara na upite zainteresovane javnosti. 

"Osim što smo uvijek jako dugo čekali na sve informacije koje smo tražili, shodno Zakonu za slobodan pristup informacijama, ovaj rektor je uspijevao da nam najčešće pošalje "upakovano ništa“ umjesto traženih informacija. Takođe, i laiku je vidljivo da se na sajtu UCG ne mogu naći ni osnovni podaci koji bi pomogli da razumijemo i cijenimo način administrativnog i finansijskog rukovođenja tom visokoškolskom ustanovom", navodi se u saopštenju.

Posebno je indikativan napor kako naovde iz CGO-a koji je rektor UCG uložio u proteklih pola godine da skrije podatke o finansijskom poslovanju UCG. 

"Radi javnosti, CGO je jesenas tražio od UCG i nekoliko fakultetskih jedinica koje su uzorkovane sljedeće informacije: kopije ovjerenih finansijskih izvještaja uz zaključni list – bruto bilans za posljednjih pet godina, specifikaciju prihoda po linijama za isti period, promet kupaca i dobavljača uz analitičke kartice najvećih kupaca i dobavljača, analitičke kartice najvećih troškova, tokove novca koji se odnose na rashode u dijelu troškova zarada zapošljenih, kupovine i prodaje imovina UCG, ugovore o kreditima, izvještaje internih revizija itd", objasđnjavaju iz CGO-a i dodaju da se radi o bazičnim informacijama koje Univerzitet mora obezbijediti, poželjno proaktivno.

CGO je ovu dokumentaciju tražio u elektronskoj formi, a u nekim dijelovima i u mehanički čitljivom formatu.

"Od rektora Nikolića smo u jednom dijelu dobili odgovor da se pojedine informacije nalaze na sajtu UCG što nije tačno a da u druge možemo izvršiti fizički uvid što obesmišljava odobravanje informacije, jer se radi o dokumentaciji koja zahtijeva ozbiljnu analizu a ne usputni pogled. Time je rektor Nikolić praktično skrio traženu dokumentaciju sa UCG", kazali su u saopštenju.

Navode da je rektor Nikoć uspio da od Univerziteta napravi vojničku administraciju, pa su dekani Muzičke akademije, Pomorskog, Pravnog Filozofskog i Mašinskog fakulteta pristali da budu vojnici Nikolića umjesto da brane ugled fakulteta koje vode kroz punu transparentnost.

"CGO će nastaviti da insistira na efektivnom pristupu ovim i drugim informacijama od značaja za rad UCG i njegovu transparentnost uprkos snažnim naporima Nikolića i Upravnog odbora UCG da postavljaju sve visočije zidove netransparentosti oko UCG", poručili su iz CGO-a.

Oni su pozvali Vladu Crne Gore koja ima članove u Upravnom odboru Univerziteta objasni zašto se skrivaju finansije, i zašto rektor Nikolić ima podršku Vlade kad je kako smatraju evidentno da ne radi valjano svoj posao.

"CGO izražava žaljenje što ovaj konkurs za rektora UCG nije obilježio stvarni izbor, ali i što se i akademska zajednica na UCG miri sa tim da je ovo vojnička a ne akademska institucija u kojoj bi trebao da se njeguje dijalog, kritičko mišljenje i otvorenost", zaključili su u saopštenju koje je potpisala Kaluđerović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.