Pandemija koronavirusa prekinula redovnu vakcinaciju, 80 miliona djece ugroženo
Ilustracija

Pandemija koronavirusa prekinula redovnu vakcinaciju, 80 miliona djece ugroženo

Oko 80 miliona djece mlađe od godinu dana u 68 zemalja pod rizikom je od zaraznih bolesti kao što su morbile jer pandemija kovida-19 sprječava sprovođenje rutinskih vakcinacija, upozorili su juče Svjetska zdravstvena organizacija, Unicef i Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi).

"Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nismo nikad vidjeli u životu", rekao je doktor Set Berkli, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi), na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ovaj znak uzbune upućuje se nekoliko dana pred Svjetski samit o vakcinaciji koji će virtuelno da bude održan 4. juna, a domaćin će da bude Velika Britanija.

Kako su Svjetska zdravstvena organizacija, Fond UN za djecu (Unicef) i Gavi naveli u saopštenju pandemija ograničava rutinsku vakcinaciju iz više razloga.

Neki roditelji ne žele da izlaze zbog mjera ograničenja kretanja, zbog nedostatka informacija ili zato što strahuju da će da budu zaraženi korona virusom.

Pored toga brojni zdravstveni radnici nisu na raspolaganju zbog restrikcija kretanja ili njihovog prebacivanja na borbu protiv pandemije.

Uz to, zbog pandemije su prizemljeni brojni avioni, a logistički i saobraćajni problemi remete dostavu vakcina, rekla je medijima generalna direktorka Unicefa Henrijeta For.

Od marta sistematska služba vakcinacije djece posebno protiv morbila, poliomijelitisa (dečje paralize) ali i protiv kolere, meningitisa i tetanusa poremećena jer su razmjerama bez presjedana od pokretanja proširenih programa vakcinacija 1970-ih godina.

Prema podacima koje su prikupile UN i Gavi funkcionisanje službi sistematskih vakcinacija znatno je poremećeno u najmanje 68 zemalja što bi moglo da pogodi oko 80 miliona djece mlađe od godinu dana.

Krajem marta strahujući da masovna okupljanja i da kampanje vakcinacije ne podstaknu širenje kovid-19, SZO je preporučila zemljama da privremeno prekinu kampanje koje su bile preventivne prirode, dok se ne procjene rizici i uvedu efikasne mjere za smanjenje prenosa korona virusa.

SZO sada savjetuje zemljama da procjene rizik prema lokalnoj dinamici širenja korona virusa, kapacitetu njihovog zdravstvenog sistema i interesu za javno zdravlje da se sprovedu kampanje vakcinacije.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.