Picula pozvao na konstruktivan dijalog i smiren pristup u pogledu napetosti između cg vlasti i SPC
Picula

Picula pozvao na konstruktivan dijalog i smiren pristup u pogledu napetosti između cg vlasti i SPC

Izvjestilac Evropskog parlamenta EP za Crnu Goru i Zapadni Balkan Tonino Picula pozvao je na konstruktivan dijalog i smiren pristup u pogledu napetosti između crnogorskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su uslijedili nakon što su vjernici te crkve nastavili da se okupljaju po crnogorskim gradovima uprkos mjerama zabrane izrečinih zbog pandemije COVID-19.

Ovakva situacija rezultirala je privođenjem, a poslije i puštanjem na slobodu episkopa budumljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika.

"Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje ujedno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. Sigurno je da ne podržavaju obnovu i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalju polarizaciju društva", naglasio je Picula za Europen Western Balkans, prenosi Pobjeda.

On je dodao da je ovo posebno važno zbog nadolazećih ekonomskih problema koji će se, kako je kazao, osjetiti u turizmu i cijeloj crnogorskoj ekonomiji.

Picula je objasnio da je efikasna borba protiv koronavirusa ukazala na potrebu za većim razumijevanjem među građanima.

"Pandemija je ukazala i na potrebu da zajedno radimo na rješavanju problema koji ujedinjuju, a ne razdvajaju, tradicionalno podijeljeno crnogorsko društvo", ukazao je Picula.

Tenzije u Crnoj Gori su, podsjeća se u tekstu, nastale nakon što je krajem decembra parlament usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i njene pristalice, zbog čega su širom države organizovane litije.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.