Zaharova o hapšenju Joanikija: Radi o namjeri da se unese raskol u pravoslavni svijet
Marija Zahrova

Zaharova o hapšenju Joanikija: Radi o namjeri da se unese raskol u pravoslavni svijet

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova komentarisala je hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću.

Zaharova smatra da se radi o namjeri da se, kako je kazala, unese raskol u pravoslavni svijet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu.

Ona je na redovnom brifingu za novinare saopštila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na dan Sv. Vasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u vjerskoj oblasti i pružena podrška oštrim mjerama crnogorskih vlasti.

"Što je teško razumjeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svjedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namjerama da se unese raskol u pravoslavni svijet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu“, istakla je Zaharova,prenosi B92.

Ona je dodala da je eskalacija napetosti u Crnoj Gori isprovocirana, kako kaže, grubim mjerama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vjernicima i da to izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Kako je istakla, Moskva je uvjerena da sva pitanja, sve probleme potrebno rješavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vjernika.

Prenebregavanje njihovog mišljenja i vještačko razdvajanje ljudi, vjernika, uključujući i podlo miješanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posljedice po region, navela je Zaharova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.