Prestanak finansiranja SZO od strane SAD-a najviše bi pogodilo najsiromašnije države
Ilustracija

Tramp prijetio krovnoj zdravstvenoj organizaciji

Prestanak finansiranja SZO od strane SAD-a najviše bi pogodilo najsiromašnije države

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Mišel Rajan rekao je da bi prekid američkog finansiranja SZO imao "velike posljedice u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga najugroženijim ljudima u svijetu".

Rajan je odgovarao na pitanja novinara o pismu koje je poslao američki predsjednik Donald Tramp, prijeteći da će Sjedinjene Države, najveći donator, prekinuti finansiranje SZO ukoliko se ona ne obaveže na značajne promjene narednih 30 dana.

Komentari su uslijedili na dan kada je SZO prijavljeno ukupno 106.000 novozaraženih za posljednja 24 sata, najviše u jednom danu od kada je počela pandemija, prenosi Beta.

Rajan je rekao da od ukupnog iznosa koji Sjedinjene države izdvajaju za SZO veliki dio od čak "100 miliona dolara godišnje ide programu za vanredne situacije" koji posebno pomaže krhke zdravstvene sisteme siromašnih zemalja.

On je izrazio zabrinutost zbog smanjenja finansiranja i rekao da će, ako bude potrebno, agencija morati da sarađuje sa drugim partnerima kako bi obezbijedili neophodan novac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.