Vrhovni sud osudio na smrt čovjeka preko video-četa na Zumu
Singapur

Zbog trgovine drogom

Vrhovni sud osudio na smrt čovjeka preko video-četa na Zumu

"Zum“ je tokom pandemije koronavirusa postao nezamenjivo digitalno oruđe za različite namjene, od običnih ćaskanja do obavljanja poslovnih sastanaka. U Singapuru je preko popularne čet aplikacije izrečena i smrtna kazna.

Singapurski vrhovni sud osudio je na smrt čovjeka preko video-četa na Zumu, prenosi Gardijan. Grupe za zaštitu ljudskih prava protestvovale su ne samo zato što Singapur praktikuje smrtnu kaznu za slučajeve trgovine drogom, već i zbog načina na koji je proglašavanje sprovedeno i optuženi nije bio ni lično prisutan kada mu je kazna izrečena, prenosi RTS.

Punitan Genasan, 37-godišnji malezijski državljanin, osuđen je na smrt vješanjem zato što je, navodno, bio posrednik u upoznavanju dva druga trgovca drogom 2011. godine. Genasan je izručen Singapuru 2016. godine po optužbama da je učestvovao u trgovini drogom i pomogao da se ugovori prodaja oko 30 grama heroina.

Genasan se izjasnio nevinim na optužbe.

Singapur, grad-država od pet miliona ljudi, ima nultu toleranciju za trgovce drogom i jedna je od rijetkih bogatih država u kojima sudski sistem i dalje izriče smrtne kazne.

Singapur je prošle godine izvršio četiri, a 2018. 13 smrtnih kazni, navodi Amnesti internešenal.

Iako je presuda izrečena putem aplikacije Zum, još nije poznato da li izricanje smrtne kazne krši pravila korišćenja aplikacije.

Osim toga, grupe za zaštitu ljudskih prava ističu da je takva praksa posebno nehumana.

„Smrtna kazna je inherentno okrutna, a korišćenje tehnologije poput Zuma u izricanju presude je čini još nehumanijom. Šokantno je da tužioci i sud ne vide da čovjek kojem prijeti smrtna kazna nema barem pravo da bude lično prisutan da se suoči sa tužiocima", istakao je za portal Gizmodo Fil Robertson, zamjenik direktora Hjuman rajts voča za Aziju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.