Rekonstruisan gradski sat u Kotoru
Foto: InfoBiro

"Zasijao u novom ruhu"

Rekonstruisan gradski sat u Kotoru

Jedno od najreprezentativnijih zdanja kotorske arhitekture iz XV vijeka, Kula gradskog sata, danas je zasijalo u novom ruhu. Iz lokalne samouprave je najavljen skori završetak i ostalih projekata očuvanja kulturne baštine, a do 13. jula očekuje se i završetak pothodnika koji će povezivati rivu i Stari grad.

"Ovo će da bude tek početak svih onih radova koje smo planirali na nivou lokalne samouprave, u smislu zaštite baštine grada Kotora, pod zaštitom UNESCO-a. Vidite i sami da su ti radovi izvedeni veoma kvalitetno. Radili su ih konzervatori iz Crne Gore sa najeminentnijim konzervatorima iz EU", kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović za Infobiro.

Radovi na pothodniku idu svojim tokom, pa se očekuje da će se završetak radova poklopiti sa Danom državnosti. Aprcović je najavio i okončanje radova na šetnjici od citadele do Ljetnje pozornice.

"Šetnjica je u završnoj fazi sa svim mobilijarom, tj. radi se na zelenim površinama, kao i klupama i rasvjeti. U toku su konzervatorski radovi, odnosno, uređenje šetnice od Gurdića do same citadele. To će biti jedna nova ponuda grada Kotora, i jedan drugačiji pristup svemu onome što nam je ostavljeno u naslijeđe", poručio je prvi čovjek Kotora.

Da lokalna samouprava ulaže velika sredstva u projekte rekonstrukcije i očuvanja kotorske kulturne baštine saglasan je i direktor Direkcije za uređenje i izgradju Kotora Zoran Mrdak.

tsa

Foto: InfoBiro

"Poslije ovih aktivnosti slijede velike aktivnosti po pitanju održavanja kulturne baštine. Ulažemo velika sredstva, pravimo velike projekte i posvjećujemo veliku pažnju sanaciji gradskih bedema", rekao je Mrdak.

Prema njegovim riječima, slijede i projekti sanacije ugroženih djelova zidina, sa analizama šetne staze.

"Pravimo sve buduće projekte, vodimo računa o čistoći bedema, njihovoj restauraciji. Mnogo ulažemo jer je u pitanju gradsko jezgro, naša kulturna ostaviština", dodao je on.
Kada je posrijedi konkretno projekat rekonstrukcije Kule gradskog sata, Mrdak u prvi plan ističe kvalitet restauracije.

"Ovaj projekat je urađen kako valja. Imali smo zaista kvalitetnu kompaniju  "Restarting ", koja ima veliko iskustavo po pitanju restauracije. Sama restauracija je koštala 28.700 eura, tehnička konsolidacija 4. 895. Kamena plastika i sve ono što je vezano sa rekonstrukciju objekta 4. 700 eura. Naravno, uz sve zaglasnosti, uz sve konzervatsorske uslove, neminovno je da postoji nadzor, i oni su to dobro odrađivali", istakao je Mrdak.

Izvor: InfoBiro

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.