Crna Gora dobija 60 miliona eura pomoći od EU
Ilustracija

Savjet EU opredijelio finansijska sredstva

Crna Gora dobija 60 miliona eura pomoći od EU

Savjet EU je donio odluku o pružanju makrofinansijske pomoći do tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19.

Finansijska pomoć biće pružena u obliku zajmova pod vrlo povoljnim uslovima, a za Crnu Goru opredijeljeno je 60 miliona eura.

Ovim paketom obuhvaćene su i Albanija: 180 milona eura, Bosna i Hercegovina 250 milona, Gruzija: 150 miliona, Jordan: 200 miliona, Kosovo 100 miliona, Moldavija 100 miliona, Sjeverna Makedonija: 160 miliona, Tunis: 600 miliona i Ukrajina: 1,2 milijarde eura.

"Pomoć EU tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti Covid-19", poručili su u saopštenju.

"Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom", navodi se u saopštenju Savjeta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.