Poslovanje MA višestruko značajno za cjelokupnu ekonomiju
Foto: PKCG

PKCG

Poslovanje MA višestruko značajno za cjelokupnu ekonomiju

Poslovanje nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) je od višestrukog značaja za cjelokupnu crnogorsku ekonomiju i u daljem radu će, kao i do sada, imati punu podršku Privredne komore (PKCG), saopšteno je na sastanku njihovih predstavnika.

Na sastanku čelnika PKCG i MA, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije (NTO), posebno je istaknuta važna uloga koju je nacionalni avio-prevoznik imao tokom pandemijske krize, kada je visoko profesionalno i bezbjedno do Crne Gore prevezao brojne crnogorske državljane koji su boravili u inostranstvu.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da je ta privredna asocijacija podržala donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, jer poslovanje nacionalnog avioprevoznika multiplikativno utiče na privredu, a posebno na turizam.

„Najbolji dokaz potrebe za ovakvom nacionalnom kompanijom je i ovo vrijeme iza nas, kada je riječ o dovođenju naših državljana“, rekao je Golubović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetio da je avio-kompanija prošle godine prevezla rekordan broj putnika, oko 660 hiljada, i da bi se taj trend sigurno nastavio da nije bilo pandemije koronavirusa, koja će značajno negativno uticati na cijelu ekonomiju, pa i na poslovanje MA.

DSC0919

Foto: PKCG

Predsjednik Odbora direktora MA, Nikola Vukićević, saopštio je da rekordni prevoz putnika ima još veći značaj s obzirom na to da je ostvaren sa šest aviona od kojih je samo jedan u vlasništvu kompanije.

Ulaganjem u nabavku sopstvenih aviona, kako je objasnio, izbjegli bi se visoki troškovi rentiranja letjelica i motora koji značajno utiču na poslovni rezultat.

Vukićević je od PKCG i NTO tražio da dodatno promovišu crnogorskog avio-prevoznika na skupovima i u razgovorima sa njihovim međunarodnim partnerima.

Novi izvršni direktor MA, Vlastimir Ristić, složio se da je avio-kompanija pokazala izuzetnu društvenu funkciju za vrijeme korona krize i da su posljednja dva mjeseca potvrdila važnost toga da Crna Gora ima nacionalnu avio-kompaniju.

„Prioritet je da u narednom periodu konsolidujemo poslovanje naše kompanije. MA mora biti dio državnog interesa u mjeri u kojoj su to drugi nacionalni prevoznici u svojim zemljama“,rekao je Ristić.

On je ocijenio da MA značajno doprinosi rezultatima postignutim u turizmu.

„Crna Gora bez MA ne bi imala cjelogodišnju avio dostupnost. Ako kompaniju ne uspijemo da konsolidujemo i dozvolimo da nestane, avio saobraćaj u Crnoj Gori će ići silaznom putanjom. Zato mi vidimo Crnu Goru u društvu onih zemalja koje imaju svog avioprevoznika, u punoj društvenoj funkciji“, dodao je Ristić.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, saopštio je da podrška Vlade nacionalnom avio-prevozniku nikada nije bila upitna, jer je ona iskazana predlaganjem zakona o toj kompaniji.

On je kazao da se nada da će se u što skorijem vremenu znati kada će doći do otvaranja granica, te da od toga zavise budući aranžmani značajni za realizovanje turističke sezone.

Davidović smatra da je potrebna intenzivnija saradnja, jer je turizam od izuzetnog značaja za Crnu Goru i neophodno je da što brže donosimo odluke koje se na njega odnose.

„U narednih šest mjeseci treba da postavimo model funkcionisanja crnogorskog turizma za narednih deset godina“, smatra Davidović.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, podsjetila je na značajnu ulogu MA u otvaranju pojedinih turističkih tržišta važnih za Crnu Goru.

Ona je kazala da vjeruje da će nakon pandemijske krize, MA uspostaviti nove značajne avio-linije, te time doprinijeti dolasku turista iz brojnih država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.