U toku ljeta u Rožajama projekat “Norveška za vas – Crna Gora”
Foto: Turistička organizacija Rožaje

U toku ljeta u Rožajama projekat “Norveška za vas – Crna Gora”

U toku ljeta u Rožajama će biti realizovan projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, kojim je predviđena izgradnja različitih sportskih i rekreativnih terena na Brezovačkom brdu, u park šumi koja se nalazi u predgrađu opštine Rožaje.

"Opština Rožaje je inicijator ovog projekta i finansiraće 10 odsto ukupnog novčanog iznosa njegove realizacije", saopšteno je iz turističke organizacije Rožaje.

Predsjednik Opštine Rahman Husović ukazao je na značaj ovog razvojnog programa koji će, kako je kazao, unaprijediti ekološki ambijent u gradu pod Hajlom i obogatiti njegovu turističku ponudu.

RahmanHusovipredsjednikOptineRoaje

Husović, foto: Turistička organizacija Rožaje

“Uređenje parka na Brezovačkom brdu od neprocjenjivog je značaja i za građane Rožaja jer će im ponuditi jedinstveno opremljen kutak u kojem će moći da kvalitetno provode slobodno vrijeme”, dodao je predsjednik i zahvalio se Kraljevini Norveškoj koja ulaže novčana sredstva kao i svim nosiocima aktivnosti realizacije tog projekta.

Koordinator Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Armen Čekić poručio je da je ova aktivnost dio strategije lokalne samouprave da zaštiti životnu sredinu i istakne turističke potencijale opštine.  

ArmenekiprojektnimenaderKancelarijeUjedinjenihnacijazaprojektneuslugeUNOPS

Čekić, foto: Turistička organizacija Rožaje

Dodali su da će park posjedovati moderne sadržaje koji će mamiti domaće i strane goste i uticati na podizanje nivoa ekološke svijesti građana.

“U narednih pet mjeseci izgradićemo Turističku kuću, teniski teren, vidikovac sa osmatračnicom za ptice, odbojkaški teren, pješako-biciklistički most i košarkaški teren s ciljem poboljšanja kvaliteta javne infrastrukture za turiste i građane. Projekat sprovodimo u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Rožaje kako bi se uticalo na povećanje broja turista i povećanje ekološke svijesti građana opštine Rožaje što će uticati da se smanji odlaganje otpada na zelenim površinama, jer su divlje deponije jedan od najvećih ekoloških problema u opštini Rožaje’’ ", izjavila je menadžerka projekta Hajrija Kalač.

Nedžad Murić, direktor Turističke organizacije Rožaje ističe da je Brezovačko Brdo izvanredan šumski kompleks u neposrednoj blizini grada.

‘’Turistička organizacija Rožaje upravlja i gazduje park šumom Brezovačko brdo na period od 20 godina i ubuduće ćemo se još više angažovati na zaštiti lokaliteta kako bi sačuvali prirodu kroz realizaciju projekata iz oblasti turizma, sporta i rekreacije. Brezovačko brdo je područje od posebnog značaja za razvoj turizma u opštini Rožaje i zaštićeno je radi očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa kao i zaštite od dalje devastacije i uzurpacije šumskog zemljišta. Posebno mi je drago što će Turistička organizaija Rožaje dobiti svoju kuću na ulazu u parku, gdje će biti lociran jedan naš info punk i suvenirnica, te će i naši uposleni više vremena provoditi u prirodi, istakao je Murić.  

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora'' finansira Kraljevina Norveška sa ukupno 1,4 miliona eura za Crnu Goru, od čega je 250.000 evra izdvojeno za podršku socijalnoj inkluziji kroz unapređenje lokalne infrastrukture u 10 manje razvijenih opština u Crnoj Gori. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.