Bošković: Budite dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama
Foto: MOD

Novi vojnici položili zakletvu

Bošković: Budite dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama

Vojnici, zakletva je izjava ljubavi, ona je zavjet budućnosti i biljeg prošlosti. Od danas ste zakleti državnom idealu, stoga služite vjerno kao što su vaši preci svaku svoju bit utkali u opstanak i postojanje Crne Gore, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na polaganju zakletve dobrovoljaca i vojnika po ugovoru.

Bošković je to kazao na svečanosti koja je organizovana u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, gdje su prisustvovali načelnik Generalštaba Dragutin Dakić i saradnici.

Ministar je rekao da se Crna Gora nikada nije dala vezati, podsjećajući na nasljeđe kraljeva Mihaila i Bodina, Balšića, Crnojevića i Petrovića, a potom i na Trinaestojulski ustanak.

“Znali su sinovi i kćeri Crne Gore da u svojim prsima ne nose samo svoje srce već i snagu svojih otaca palih na vječnoj straži slobode. Nad ovim nebom gordio se vijek nad gordim vjekovima, a ovaj minuli iznjedrio je antifašizam, crnogorsku legitimaciju za vrata civilizacije”, istakao je Bošković, naglasivši da su Crnogorci tako krčili staze slobode.

Poručujući da su crnogorski slobodari najsvečanije proslavljali život polažući ga u ime slobode, za koju su znali da je dostižna.

“Iz te strašne kolijevke vaskrsnula je 2006. godine obnovljena Crna Gora”, rekao je on.

4991516187376b89cabe2o

Bošković je pozvao vojnike da budu dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama.

“Ne dajte da nas zavaraju tuđi hvalospjevi, već pouzdano stojte na braniku naše Crne Gore, jer naspram pomenutih velikana i boraca za nezavisnost Crne Gore stoje bezumne ideje o nestaknu sopstvene domovine. Mučno li je gledati kako kliču drugoj državi i kako više vole tuđu istoriju od sopstvene. Pred njihovom bestidnošću previše je išta reći, a premalo išta uraditi. Pred prodajom sopstvene otadžbine nećemo ćutati kao prije. Kao vazda mi ćemo svoju riječ reći, reći za sva vremena - Sljedujte biti dostojni potomci, jer i vi ćete jednom biti nečiji preci, pa neka se pasovi koji se rađaju imaju po kome zboriti”, poručio je ministar odbrane.

499156724315e82c1cdb6o

Obraćajaći se prisutnima načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić saopštio je da se vojnici zakletvom obavezuju na život u službi otadžbini i svom narodu, od čega ne postoji plemenitiji i časniji zadatak.

"Budite ponosni jer slijedite korake svojih predaka, koji su, poput vas, služeći svojoj zemlji oružjem i hrabrošću izborili da danas budemo slobodni i svoji na svome. Poput njih, gajite viteške ideale, oličene u riječima `čojstvo i junaštvo' – čuvajte sebe od drugoga, ali i druge od sebe“, istakao je Dakić.

4991567211186ec891c4co

Načelnik Generalštaba VCG je poručio da su vojnici odabrali profesiju u kojoj će steći vještine i iskustva korisne za čitav život, postati samostalniji, jači i odlučniji.

“Zapamtite, vi ste pripadnici Vojske Crne Gore uvijek, u svakom trenutku, tako da očekujem od vas da budete primjerni i kada niste na dužnosti, riječima i djelima”, rekao je Dakić, naglasivši da će VCG brinuti o novim vojnicima kao svojoj djeci jer su oni budućnost naše vojske, ali i cijele zemlje.

499159730323ba3018336o

Na svečanosti u Danilovgradu koja je, prvi put, zbog situacije vezane za pandemiju koronavirusa, organizovana bez roditelja zakletvu je položilo 76 novoprimljenih vojnika po ugovoru i 36 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

49915160598d6f6da2d10o

Takođe, danas su u čin podoficira unaprijeđena 42 vojnika.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.