Tramp pije ljekove protiv malarije u slučaju da dobije koronavirus, ne obazire se na savjete ljekara
Donald Tramp

Američki predsjednik odbacio tvrdnje o nuspojavama lijeka

Tramp pije ljekove protiv malarije u slučaju da dobije koronavirus, ne obazire se na savjete ljekara

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da uzima ljekove za malariju, da bi olakšao simptome ako dobije koronavirus, iako nije dokazano da je to efikasno protiv Covid-19. Lijek može da izazove brojne neželjene posljedice kod nekih pacijenata.

Tramp je rekao da svaki dan uzima hidroksihlorokin i cink već nedelju i po dana. On već nedeljama zagovara da je to potencijalni lijek protiv koronavurusa, uprkos upozorenjima mnogih najviših medicinskih zvaničnika u administraciji, prenosi VOA.

Tramp je rekao da mu njegov lični ljekar nije preporučio taj lijek, pa je zatražio od doktora Bijele kuće.

Uprava za hranu i ljekove upozorila je zdravstvene radnike prošlog mjeseca da lijek ne smije da se koristi van bolnica ili kliničkih istraživanja, jer je bilo fatalnih nuspojava kao što su srčani problemi, uključujući i smrt.

Tramp je odbacio izvještaje o nuspojavama, i rekao da je za sada sve u redu.

Zabrinutost je izrazila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i rekla da je da bi voljela da predsjednik ne uzima nešto što naučnici nisu odobrili, posebno imajući u vidu njegovu starosnu grupu i tjelesnu težinu "grupu morbidno gojaznih".

Dva opsežna istraživanja, od po skoro 1400 pacijenata, zaključila su da nema koristi od hidroksihlorikina.

Još dva nova, objavljena u medicinskom žurnalu, došla su do istog zaključka. Nacionalni institut za zdravlje je takođe započeo istraživanje sa hidroksihlorokinom prošle nedelje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.