Makron izgubio većinu u parlamentu
Emanuel Makron

Formirana nova politička grupa

Makron izgubio većinu u parlamentu

U francuskom parlamentu formirana je još jedna poslanička grupa koju čine sadašnji i bivši članovi vladajuće stranke Republike u pokretu (LREM) i na taj način je stranka predsjednika Francuske Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, prenijeli su danas tamošnji mediji.

Ta nova grupa od 17 poslanika zove se "Ekologija, demokratija, solidarnost" i danas će zvanično parlamentu podnijeti dokument o formiranju. Grupa će u parlamentu djelovati nezavisno, neće biti ni u vladajućoj većini ni u opoziciji, prenosi Beta.

Među članovima su Matje Orfelen blizak bivšem ministru ekologije Nikoli Ilou, kao i predstavnici lijevog krila LREM - Sedrik Vijani i Orelijen Taše. U toj grupi je i Delfin Bato bivša ministarka ekologije u vladi socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda, prenio je list 20 minuta (20 Minutes).

LREM na taj način gubi sedam svojih poslanika i za dlaku gubi apsolutnu većinu. Za apsolutnu većinu je potrebno 289 poslanika, a Makronova centristička stranka sada ih ima 288.

Nova grupa u političkom dokumentu navodi da joj je ambicija "društvena i ekološka promjena" društva.
"Odgovor na hitnu ekološku situaciju, modernizacija demokratije, smanjenje društvene i teritorialne nejednakosti su među prioritetima grupe", navodi se u tekstu i dodaje da "više nije ništa isto poslije epidemije koronavirusa".

Poslanici u grupi, koji su skoro svi ušli u parlament kao članovi Makronove stranke, rekli su da se zalažu i za čvrst zdravstveni sistem i jednakost polova, što su pokazali na ličnom primeru, jer grupu čine 65 odsto žena.

Gubitak apsolutne većine za LREM je više simboličan pošto Makronova stranka može da računa na takođe centrističku stranku MoDem koja ima 46 poslanika.

Francuski mediji ocjenjuju da tu grupu čine disidenti LREM-a, ali stručnjaci dovode u pitanje "nezavisnost" grupe, koja će, ipak, više imati podršku vladajuće stranke nego opozicije. Ocjenjuju da toj grupi prijeti, ma koliko ulagala napore u svoju nezavisnost, da bude samo "dodatak Makronove vladajuće stranke LREM".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.