Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020. godinu
Stefan Bošković

Bogdanović čestitao piscu

Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020. godinu

Crnogorski dramski pisac Stefan Bošković jedan je od 13 dobitnika Evropske nagrade za književnost (EUPL) za 2020.godinu, koju dodjeljuje Evropska unija posredstvom programa „Kreativna Evropa“. Književno priznanje EU, našem piscu pripalo je za roman „Ministar“.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović čestitao je Boškoviću nagradu i konstatovao da je priznanje EU ujedno dokaz autorovog predanog rada, ali i neupitnog talenta koji je sada prepoznat i na evropskom nivou.

"Uvjeren sam da će vam Evropska nagrada za književnost omogućiti prevođenje djela i njihovo plasiranje na šire tržište, uz saradnju sa referentnim evropskim izdavačkim kućama. Iskreno čestitam što je vaš književni rad dobio ovu značajnu podršku uz uvjerenje da će biti podstrek popularizaciji crnogorske književnosti van granica naše zemlje“, navedeno je u čestitki ministra Bogdanovića.

U saopštenju se navodi da su osim Boškovića, među ovogodišnjim laureatima su autorke i autori iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španije. Nacionalne dobitnike selektuje žiri sačinjen od eminentnih stručnjaka iz oblasti književnosti i izdavaštva, a države iz kojih autori dolaze mijenjaju se po principu rotacije. Nagrada se dodjeljuje od 2009. godine i do sada je nagrađeno 135 autora iz 41 zemlje učesnice programa „Kreativna Evropa“.

Cilj Evropske nagrade za književnost je podrška izvanrednim mladim talentima iz oblasti književnosti kroz promociju i popularizaciju njihovih originalnih djela širom Evrope.

Osim Stefana Boškovića, dosadašnji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Crne Gore su Aleksandar Bečanović (2017), Ognjen Spahić (2014) i Andrej Nikolaidis (2011).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.