Danas se obilježava Svjetski dan inflamotornih bolesti crijeva

19. maj je Svjetski dan oboljelih od inflamatornih bolesti crijeva - Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kronova bolest i ulcerozni kolitis su nespecifične zapaljenske bolesti digestivnog trakta i do danas im nije sa sigurnošću poznat uzrok, mada istraživanja ukazuju na značaj genetskih faktora, kao i na autoimunološke reakcije organizma na različite agense (iz organizma ili okoline). 

Kronova bolest i ulcerozni kolitis su hronična oboljenja, pa je cilj njihovog liječenja ulazak u remisiju (mirovanje bolesti i simptoma), kao i unaprijeđenje kvaliteta života pacijenata sa ovim bolestima.

S tim u vezi, Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Crne Gore (CUKUK) svake godine, pa i ove, organizuje različite aktivnosti u cilju skretanja pažnje na ove teške hronične bolesti i podrške pacijentima koji od njih pate. 

Ove godine, nekoliko uzbudljivih i korisnih aktivnosti se odvija povodom Svjetskog dana IBD-a.

U saradnji sa Udruženjem Ukuks iz Srbije, ove godine Udruženje Cukuk Montenegro obilježava Svjetski IBD dan, na drugačiji način.

Udruženje je organizovalo takmičenje u pripremanju jela po priloženim receptima koji su prilagođeni osobama sa zapaljenskim bolestima crijeva.

Nagradna igra je trajala do 18.05, a pobjednik će da bude proglašen danas uz prigodnu nagradu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.